Privreda

Vučić: Staklara u Paraćinu će ponovo raditi, za nju su zainteresovana tri investitora

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2021

-

10:40

Vučić: Staklara u Paraćinu će ponovo raditi, za nju su zainteresovana tri investitora
Vučić: Staklara u Paraćinu će ponovo raditi, za nju su zainteresovana tri investitora - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će ponovo raditi fabrika stakla u Paraćinu i da su za nju zainteresovani investitori iz Švajcarske, Austrije i Slovenije.


"Mislim da imamo tri zainteresovana ponuđača - Švajcarce, Austrijance i Slovence. To su dobri kupci, a ne kao oni što su bili pre koji su tu samo hteli da opljačkaju", rekao je Vučić tokom obilaska Despotovca.

Predsednik je naglasio da će to dodatno promeniti na bolje situaciju u celom tom okrugu. Inače, stečajni sudija Privrednog suda u Kragujevcu proglasio je 12. jula bankrotstvo nad stečajnim dužnikom Srpskom fabrikom stakla iz Paraćina, te je naložio stečajnom upravniku da bez odlaganja započne postupak unovčenja stečajne mase. To praktično znači da bi paraćinska staklara trebalo da bude prodata nekom od zainteresovanih kupaca radi namirenja dugova.

Vučić je tokom poste Despotovcu rekao i da će Gilje postati važan centar kada tu bude prošla brza pruga i da će tu stanicu koristiti Jagodinci.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 


Vučić očekuje da će do kraja septembra biti potpisan prvi ugovor sa EU za brzu prugu Beograd - Niš, kao i da će se prvo raditi deonica Ðunis - Stalać od 17,5 kilometara.

"To će dodatno da znači za celo Pomoravlje kao i dodatno privlačenje investitora u ovaj deo Srbije", naglasio je Vučić.

"Namenska industrija profitabilna, Srbija proda municiju tri godine unapred"

Vučić je u Despotovcu rekao i da će država uložiti dodatni novac u razvoj namenske industrije koja je veoma profitabilna i da će pokušati da pronađu investitora koji bi koristio prostor bivše fabrike kablova u Despotovcu.


Vučić je tokom posete Tehničke škole u Despotovcu rekao da bivša fabrika ima 10.000 kvadrata i da se prostire na tri hektara zemlje.

"Razmišljamo da uložimo dodatno veliki novac u našu namensku industriju, jer može da bude veoma profitabilna. Ponovo se oružje i municija dobro prodaju u celom svetu, nakon perioda od dve godine kada je bila stagnacija", kazao je Vučić.

Naveo je da Srbija proda svu municiju određenog kalibra čak tri, četiri godine unapred, sve što može da proizvede, što ide za Ameriku.

"Očigledno je da se ponovo mnogo puca u svetu", dodao je Vučić.

Kada je reč o ulaganjima u Despotovcu, Vučić kaže da se sada ponovo gradi u Srbiji sve što je bilo planirano ili započetno 1986. ili 1987. godine, kada je sve stalo.

Naveo je da je već za Despotovac dato oko pet miliona evra i da će biti obezbeđeno još 10 do 12 miliona za nove projekte, što je veliki novac. Predsednik je naglasio da je džabe sve što se gradi ako ne budemo imali u Srbiji više dece, jer to onda neće imati ko da koristi.

"Gledaćemo u naredne dve godine da imate i napravljen bazen", dodao je Vučić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis