Briselske vesti

Mišel ipak odustao: Neće se kandidovati na izborima za Evropski parlament u junu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

26/01/2024

-

19:46

Mišel ipak odustao: Neće se kandidovati na izborima za Evropski parlament u junu
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel potvrdio je da se neće kandidovati na izborima za Evropski parlament u junu.

"U politički život sam ušao pre 30 godina. Od tada sam učestvovao na skoro svim izborima u Belgiji, na različitim nivoima vlasti - lokalnim, pokrajinskim i saveznim. U protekle četiri godine sam bio predsednik Evropskog saveta, nakon odluke 28 šefova država ili vlada 2019.", napisao je on u saopštenju na svojoj Fejsbuk stranici.

Mišel je naveo da će uvek biti vatreni zagovornik Evrope koja je demokratska, jaka, ujedinjena i gospodar svoje sudbine i da će na kraju ovog mandata razmisliti o prirodi i pravcu svojih budućih obaveza.

Mišel je naveo da prema njegovom mišljenju, demokratija znači legitimitet i da je za političara, izbor na osnovu opšteg prava glasa ključ ovog legitimiteta.

"U junu, izbori za Evropski parlament označiće početak političkog završetka ovog institucionalnog ciklusa i početak tranzicije ka novom evropskom mandatu u drugoj polovini godine", istakao je on. Mišel je rekao da je Evropa uvek imala posebno mesto u njegovom srcu.

"Služio sam našem evropskom projektu sa strašću i ubeđenjem skoro 10 godina, prvo kao belgijski premijer, a zatim i u svojoj sadašnjoj ulozi. Stoga mi se činilo prirodnim, kao svakom lideru koji želi da nastavi da služi svojoj zemlji, da se stavim pred birače da promovišem i branim evropski projekat. To je, takođe, prilika da objasnim i odbranim odluke čiji sam deo bio i da iznesem svoju viziju izazova koji dolaze: klima i digitalne transformacije, radna mesta i prosperitet, pandemije, ratovi u Ukrajini i na Bliksom istoku i mnogim drugim geopolitičkim prevratima", napisao je on.

Kako je naveo, Evropa nije pošteđena ovih izazova koji direktno utiču na njene građane.

"Kandidat, posebno za predsednika Evropskog saveta, jeste čin odgovornosti i rizika, usmeren na jačanje demokratske legitimnosti evropskog projekta, unutar Evropskog parlamenta", naglasio je Mišel.

On je naveo da je rano objavljivanje njegove odluke osiguralo da njegove namere budu transparentne i dalo Evropskom savetu dovoljno vremena da pripremi glatku institucionalnu tranziciju, u evropskom interesu, nakon evropskih izbora i dodao da će njegov naslednik biti izabran pre prve plenarne sednice novog Evropskog parlamenta.

"Moj izbor je izazvao intenzivnu medijsku pažnju i spekulacije. Predvidio sam nešto od toga, s obzirom na neviđenu, neki bi rekli smelu, prirodu mog pristupa. To je, takođe, dovelo do ekstremnih reakcija, ne unutar Evropskog saveta, već izvan njega, na izglede da se kandidujem na evropskim izborima, skraćujući svoj mandat i unapredujući mandat mog naslednika za nekoliko meseci", rekao je Mišel.

On je istakao da ne želi da ova odluka potkopa ovu instituciju i evropski projekat, niti da bude na bilo koji način zloupotrebljena za podelu Evropskog saveta, za koji veruje da mora neumorno da radi na evropskom jedinstvu.

"Pozdravljam sve političke kritike i legitimne argumente. Naravno, svaka situacija ima nekoliko mogućih gledišta. Ali lični napadi sve više imaju prednost nad činjeničnim argumentima. Verujem da ovo iskrivljuje objektivni demokratski diskurs. Na ličnom planu, to me navodi na razmišljanje o smislu i uticaju moje izborne posvećenosti kojoj sam posvetio 30 godina svog života, ne samo meni, već i onima koji su mi bliski", napisao je Mišel.

On je naglasio da iz svih ovih razloga i da bi održao fokus svoje misije, neće biti kandidat na evropskim izborima.

"Posvetiću sve svoje napore svojim trenutnim obavezama sa nepokolebljivom odlučnošću dok se ne okončaju. Uvek ću biti vatreni zagovornik Evrope koja je demokratska, jaka, ujedinjena i gospodar svoje sudbine. Na kraju ovog mandata, razmisliću o prirodi i pravcu mojih budućih obaveza", poručio je Mišel.

Podsetimo, Mišel se ranije našao na meti kritika nakon što je najavio da će se kandidovati za izbore za Evropski parlament koji se održavaju u junu. Ukoliko bude izabran, planira da zauzme svoje mesto u EP, a to znači da bi lideri EU morali brzo da se dogovore oko naslednika na njegovo upražnjeno mesto u Savetu. Ako to ne urade, kako je pisao Politiko, mađarski premijer Viktor Obran, čija će zemlja u julu preuzeti rotirajuće predsedavanje Savetom EU, vodio bi sastanke i bio glavni "broker" dogovora između članica.

Mišela su zbog ovog poteza osudili mnogi, čak i neki evroposlanici iz iste "političke porodice" kojoj pripada i Mišel. Holanđanka i liberalka Sofi Int Veld napisala je na platformi Iks da "kapetan napušta brod usred oluje".

"Ako ste tako malo posvećeni sudbini Evropske unije, koliko ste onda kredibilni kao kandidat", zapitala se ona.

Komentari (0)

Evropa