Briselske vesti

EU odlaže zakon o sprečavanju prinudnog rada u lancima snabdevanja velikih kompanija: Dve države koče usvajanje

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2024

-

19:36

EU odlaže zakon o sprečavanju prinudnog rada u lancima snabdevanja velikih kompanija: Dve države koče usvajanje
EU odlaže zakon o sprečavanju prinudnog rada u lancima snabdevanja velikih kompanija: Dve države koče usvajanje - Copyright Tanjug/AP Photo/Mario Armas

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje Evropske unije odložile su danas odluku o predloženom zakonu kojim bi bilo zahtevano od velikih kompanija da utvrde da li se u okviru njihovih lanaca snabdevanja koristi prinudni rad ili se nanosi šteta životnoj sredini.

Do ovakve odluke došlo je nakon što su Nemačka i Italija nagovestile da će se uzdržati od glasanja, preneo je Rojters.

Belgijsko predsedništvo EU je saopštilo je danas da je ta tačka uklonjena sa dnevnog reda sastanka predstavnika 27 zemalja EU i da će verovatno biti razmatrana 14. februara.

Jedan diplomata rekao je Rojtersu kako je očigledno da nema dovoljno poslanika iz 27 zemalja EU da podrže zakon i dodao da će Nemačka biti uzdržana.

Odlučujući potez bila je odluka Italije u poslednjem trenutku da bude uzdržana, navodi izvor iz Italije.

Nemački ministar finansija i lider Slobodnih demokrata (FDP) Kristijan Lindner na svom "X" (Tviter) nalogu na društvenim mrežama, usprotivio se zakonu, tvrdeći da bi to opteretilo poslovanje prekomernom birokratijom.

S druge strane, izvršni direktor i osnivač fondacije "Environmental Justice" Stiv Trent navodi da neke vlade neodgovorno blokiraju zakon.

"Zaštita potrošača, ljudska prava i održivost planete za buduće generacije su u pitanju“, rekao je on.

Za donošenje ovog zakona neophodna je kvalifikovana većina od 15 zemalja EU, koje predstavljaju 65 odsto stanovništva EU kako bi došao na konačno glasanje u Evropskom parlamentu, gde se očekuje da zakon dobije podršku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa