Biznis vesti

Seljaci strahuju da bi čuveni "bomba" pirinač mogao da nestane: Za to krive Brisel i EU propise

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2024

-

23:49

Seljaci strahuju da bi čuveni "bomba" pirinač mogao da nestane: Za to krive Brisel i EU propise
Seljaci strahuju da bi čuveni "bomba" pirinač mogao da nestane: Za to krive Brisel i EU propise - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španski poljoprivrednici upozorili su da je prinos sorte pirinča, koja se tradicionalno koristi za pravljenje tradicionalnog jela paelje, ugrožen nakon što je Evropska unija zabranila pesticid na koji su se oslanjali prilikom uzgoja.

Pojedini proizvođači pirinča u regionu Valensije izjavili su da je njihova žetva pirinča u 2023. godini, sorte koja se uzgaja skoro isključivo u Španiji poznate pod imenom "bomba", upola manja od desetogodišnjeg proseka i da je to posledica bolesti koje izazvala gljivica pod nazivom Piricularia, preneo je Rojters.

Bomba pirinač će „verovatno nestati“, smatra Migel Minguet, ratar iz Albufera u oblasti Valensija.

"Naš usev će biti izgubljen zbog propisa.", kazao je on.

Ipak, veliki izvoznici pirinča kao što su Brazil, Indija i Kambodža naširoko koriste pesticid za zaštitu sopstvenih useva.

Španski farmeri protestovali su ove nedelje, dok su i poljoprivrednici širom Evrope ranije organizovali proteste protiv EU zbog ograničenja za koja navode da daju prednost konkurentima van garanica bloka.

Evropska komisija zbog toga je bila primorana da odstupi od svog stava, a predsednica Ursula fon der Lajen danas je predložila povlačenje plana EU za prepolovljenje upotrebe pomenutih pesticida.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis