Briselske vesti

EP predlaže ograničenje brzine na 30 kilometara na sat

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2021

-

12:44

EP predlaže ograničenje brzine na 30 kilometara na sat
Evropski parlament - Copyright Tanjug/AP/Julien Warnand

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament pozvao je Evropsku komisiju da izmenom zakonodavstva u oblasti bezbednosti na putevima do 2050. godine dostigne cilj od nula smrtnih slučajeva na putevima Unije.

Rezolucijom usvojenom na plenarnom zasedanju prošle nedelje, evropski poslanici zatražili su uvođenje ograničenja brzine od 30 kilometara na sat i nultu toleranciju za vožnju pod dejstvom alkohola.

U Rezoluciji o bezbednosti na putevima EU, napominje se da na putevima EU godišnje umire oko 22.700 ljudi, a oko 120.000 bude teško povređeno.

Konstatuje se da je napredak u smanjenju stope smrtnosti na putevima stagnirao poslednjih godina, ali i da je EU propustila da ostvari zacrtani cilj od 50 procenata manje smrtnih slučajeva na putevima između 2010. i 2020. godine (broj smrtnih slučajeva pao je za 36 procenata).

Prema najnovijim podacima, najsigurniji putevi u EU su u Švedskoj sa 18 smrtnih slučajeva na milion stanovnika, dok je Rumunija sa 85 smrtnih slučajeva na milion stanovnika ima najveću stopu smrtnosti u 2020. godini.

Prosek EU je 42 smrtna slučaja na milion stanovnika.

U Evropskom parlamentu konstatuju da je prebrza vožnje ključni faktor u oko 30 odsto fatalnih saobraćajnih nesreća i preporučuju da se uvede ograničenje brzine od 30 kilometara na sat u stambenim područjima i područjima gde postoji veliki broj biciklista i pešaka.

Poslanici insistiraju i na ograničenju vožnje u alkoholisanom stanju sa nultom tolerancijom, ističući da je alkohol uključen u oko 25 odsto svih smrtnih slučajeva na putevima.

Od Evropske komisije se traži da razmotri uključivanje tzv. "bezbednog režima vožnje" u mobilne i elektronske uređaje vozača kako bi se ograničilo ometanje tokom vožnje, a pozivaju i na poreske podsticaje za kupovinu automobula sa najvišim bezbednosnim standardima.

Poslanici EP žele i veća ulaganja u infrastrukturu koja bi doprinela bezbednosti saobraćaja, fokusirajući se na zone sa najvećim brojem nesreća.

Oni pozivaju države članice da osnuju Nacionalne fondove za bezbednost na putevima, a Komisiju da se na nivou EU osnuje Agencija za drumski transport koja će podržati održiv, siguran i pametan drumski transport.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa