Briselske vesti

Evropska komisija: Sredstva EU ne mogu da se koriste za podizanje barikada u Poljskoj

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2021

-

14:32

Evropska komisija: Sredstva EU ne mogu da se koriste za podizanje barikada u Poljskoj
Evropska komisija: Sredstva EU ne mogu da se koriste za podizanje barikada u Poljskoj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija saopštila je danas da sredstva EU mogu da se koriste za finansiranje pogranične strukture, ali ne i za podizanje ograda ili bodljikave žice.

Na hiljade ilegalnih migranata zaglavljenih u Belorusiji pokušalo je da probije granicu Poljske i uđe u tu zemlju.

Na granici se nalazi bodljikava žica i pojačano prisustvo vojske.

Komisija je saopštila da je budžetom EU podržala aktivnosti upravljanja granicama uključujući graničnu infrastrukturu, prenosi Rojters.

"Naša pozicija je da evropska sredstva ne treba da se koriste za finansiranje ovakve infrastrukture – ograde ili bodljikave žice – a prema informaciji to nije slučaj i postoje procedure da bi se osiguralo da Komisija zna kako se troši evropski novac", rekao je portparol na brifingu.

Kako se kriza na granici Evropske unije sa Belorusijom zaoštrava, tako postaju sve češći pozivi Briselu da finansira izgradnju ograde na granici kako bi sprečio ulaz ilegalnih migranata. Već mesecima veliki broj ljudi sa Bliskog istoka i iz Afrike pokušava da iz Belorusije uđe u Poljsku, Litvaniju i Letoniju, što vlasti tera na oštre i stroge reakcije.

Mnogi optužuju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i Rusiju da podstiču migraciju kako bi time izazvali destabilizaciju cele Evropske unije, što nazivaju "hibridnim ratom".

Podsetimo, u oktobru je dvanaest država članica, uključujući Poljsku, Litvaniju i Letoniju, poslalo pismo u kojem pozivaju Evropsku komisiju da finansira izgradnju barijera na granicama EU, kao odgovor na Lukašenkovo eskalacija tog meseca u kojoj je bilo više od 12.000 pokušaja da se pređe poljska granica.

Čak su i poslanici Evropskog parlamenta pozvali Brisel da izdvoji sredstva.

"Evropska unija bi trebalo da donese, što je pre moguće, čvrstu odluku o finansiranju graničnih instalacija", rekao je u litvanski poslanik Petras Auštrevičius.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa