Briselske vesti

Prvi korak zavničnog Kijeva ka prijemu Ukrajine u Evropsku uniju - ukrajinski zvaničnici popunili upitnik

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2022

-

08:21

Prvi korak zavničnog Kijeva ka prijemu Ukrajine u Evropsku uniju - ukrajinski zvaničnici popunili upitnik
Prvi korak zavničnog Kijeva ka prijemu Ukrajine u Evropsku uniju - ukrajinski zvaničnici popunili upitnik - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Nadležni ukrajinski zvaničnici su popunili upitnik koji predstavlja prvi korak i polaznu tačku za proces odlučivanja EU o prijemu Ukrajine u članstvo Evropske unije, potvrdio je Igor Žovkva, zamenik šefa kabineta predsednika Volodimira Zelenskog.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predala je upitnik ukrajinskom predsedniku Zelenskom tokom posete Kijevu 8. aprila, obećavajući brži početak procesa prijema Ukrajine u članstvo EU po završetku rata sa Rusijom, prenosi Rojters.

"Danas mogu da potvrdim da je ukrajinska strana popunila upitnik", rekao je Žovkva u sinoćnjem intervjuu na ukrajinskom javnom servisu i istakao da će Evropska komisija morati da izda preporuku o usklađenosti Ukrajine sa neophodnim kriterijumima za članstvo.

On je izrazio očekivanje da će preporuka biti pozitivna, a onda će, kako je rekao, lopta biti u posedu zemalja članica EU.

"Ukrajina očekuje da će steći status zemlje kandidata za pristupanje EU već u junu, tokom zakazanog sastanka Evropskog saveta", poručio je Žovkva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa