Briselske vesti

Politiko: Izbegavanje sankcija unutar Evropske unije će biti krivično delo, EK radi na dokumentu

Komentari

Autor: FoNet

11/05/2022

-

14:29

Politiko: Izbegavanje sankcija unutar Evropske unije će biti krivično delo, EK radi na dokumentu
Politiko: Izbegavanje sankcija unutar Evropske unije će biti krivično delo, EK radi na dokumentu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija će u naredne dve nedelje predstaviti dokument kojim će izbegavanje sankcija biti krivično delo, što će pomoći zemljama članicama da konfiskuju imovinu zamrznutu u okviru sankcija protiv Rusije, izjavila su danas dva zvaničnika koja su upoznata sa tim predlogom, prenosi Politiko.

Komisija će taj predlog podneti u okviru odredbi sporazuma koje zemljama dozvoljavaju da, u koordinaciji sa Evropskim parlamentom, uspostave minimalna pravila koja se tiču definicije krivičnih dela i sankcija u oblastima posebno teškog kriminala sa prekograničnom dimenzijom.

Taj korak bi omogućio zemljama pravni osnov da konfiskuju imovinu, navode zvaničnici.

Zemlje Evropske unije su od aprila zamrzle skoro 30 milijardi evra u imovini, uključujući jahte, vile i umetnička dela koja pripadanju pojedincima i kompanijama pod sankcijama, a portal navodi da je verovartno ta suma i veća.

Pitanje šta da se radi sa tom imovinom moglo bi biti ostavljeno pojedinačnim državama, rekao je jedan od sagovornika portala, uz napomenu da se nastavljaju i diskusije da li bi taj novac trebalo preusmeriti Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa