Briselske vesti

EU izdvaja oko 300 milijardi evra za zajednički budžet u 2023.

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2022

-

22:22

EU izdvaja oko 300 milijardi evra za zajednički budžet u 2023.
Evropska komisija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija predložila je godišnji budžet EU od 185,6 milijardi evra za 2023. godinu, koji će biti dopunjen sa oko 113,9 milijardi evra bespovratnih sredstava iz instrumenta za oporavak EU.

U Briselu naglašavaju da će sredstva iz budžeta EU nastaviti da mobilišu značajne investicije za jačanje strateške autonomije Evrope, njen ekonomski oporavak, očuvanje održivosti i otvaranje radnih mesta dok će prioriteti i dalje biti na investicijama u Zelenu i Digitalnu agende.

”Nastavljamo da predlažemo vanredne iznose finansiranja za podršku oporavku Evrope i za suočavanje sa sadašnjim i budućim izazovima. Budžet ostaje važan alat koji Unija ima na raspolaganju da obezbedi jasnu dodatnu vrednost životima ljudi i pomogne Evropi da oblikuje svet koji se menja, u kome zajedno radimo za mir, prosperitet i naše evropske vrednosti”, poručio je komesar za budžetska pitanja Johanes Han.

U Evropskoj komisiji napominju da bi predložena sredstava trebalo da nastave modernizaciju i oporavak EU i ojačaju njen status snažnog globalnog aktera i pouzdanog partnera.

Dodatni predlozi za finansiranje u svetlu rešavanja posledica rata u Ukrajini, kako spolja, tako i unutar EU, biće podneti kasnije tokom godine, navode u Komisiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa