Briselske vesti

Borelj: Diplomatija način da preokrenemo tenzije sa Iranom

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2022

-

12:56

Borelj: Diplomatija način da preokrenemo tenzije sa Iranom
Borelj: Diplomatija način da preokrenemo tenzije sa Iranom - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj posetiće Iran 24. i 25. juna, kao deo tekućih napora da se Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) vrati u punu implementaciju, saopšteno je iz EU.

Visoki predstavnik, koji deluje u svojstvu koordinatora JCPOA, održaće sastanke sa ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amir-Abdolahianom i drugim relevantnim iranskim kolegama, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljnu akciju (EEAS), na čijem je čelu šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

"Putujem u Teheran, kao koordinatorJCPOA, da se sastanem sa svojim kolegom Abdolahianom i drugim relevantnim iranskim vlastima. Diplomatija je jedini način da se vratimo na punu implementaciju dogovora i da preokrenemo postojeće tenzije", napisao je Borelj na Tviteru.

Teheran, koji je takođe saopštio da će Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost doputovati danas na razgovore, najavio je da je fokus dvodnevnih sastanka na ublažavanju sankcija, ne pominjući direktno nuklearni sporazum.

"Tokom posete, koja je deo tekućih konsultacija između Irana i Evropske unije, biće razmotreni bilateralni odnosi, regionalna i međunarodna pitanja, kao i trenutna situacija oko ukidanja sankcija“, rekao je portparol ministarstva Said Hatibzadeh, preneli su lokalni mediji.

Činilo se da je nuklearni sporazum Irana sa velikim silama iz 2015. blizu ponovnog oživljavanja u martu, ali su pregovori delimično blokirani oko toga da li će Vašington da izbaci iransku Islamsku revolucionarnu gardu, elitno krilo iranske vojske, sa liste stranih terorističkih organizacija, preneo je Rojters.

Zajednički sveobuhvatni plan akcije je nuklearni sporazum iz 2015., prema kome se Teheran obavezao da će ograničiti svoj nuklearni program u zamenu za ublažavanje sankcija.

Tadašnji američki predsednik Donald Tramp povukao se iz sporazuma 2018. i obnovio sankcije SAD, što je navelo Iran da počne da krši nuklearna ograničenja oko godinu dana kasnije, a svi dosadašnji pregovori o oživljavanju sporazuma do sada su propali, podseća britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa