Briselske vesti

Poljska podnela tužbu zbog pravila EU o potrošnji gasa, tvrde da nije poštovan princip jednoglasnosti

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2022

-

18:33

Poljska podnela tužbu zbog pravila EU o potrošnji gasa, tvrde da nije poštovan princip jednoglasnosti
Poljska podnela tužbu zbog pravila EU o potrošnji gasa, tvrde da nije poštovan princip jednoglasnosti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poljska je podnela tužbu Evropskom sudu pravde zbog propisa Evropske unije o smanjenju potrošnje gasa usvojenog u julu, navodeći da ta uredba 27-članog bloka nije doneta jednoglasno.

Zamenik poljskog ministra pravde Sebastijan Kaleta napisao je na svom Tviter nalogu da je uredba u suprotnosti sa sporazumima EU, dodajući da kod njenog donošenja nije poštovan princip jednoglasnosti, prenosi agencija Anadolija.

Kaleta je naveo da je time pravo veta Poljske blokirano, iako se ono jasno predviđa EU sporazumima.

„Ovo je veoma važno jer EU, koja već nekoliko godina donosi nova rešenja u oblasti energetike, lišava Poljsku mogućnosti da iskoristi svoje pravo veta“, rekao je on.

Prema rečima Kalete, EU pokušava da iskoristi energetsku krizu kako bi u potpunosti preuzela oblikovanje energetske korpe na kontinentu.

U okviru plana za vanredne situacije koji se primenjuje od jula, EU je predvidela da sve zemlje članice smanje potrošnju gasa za 15 odsto zbog mogućnosti prekida isporuka prirodnog gasa iz Rusije.

Komentari (0)

Evropa