Briselske vesti

Evropski parlament razmatra oduzimanje imuniteta dvojici poslanika zbog skandala

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2023

-

23:10

Evropski parlament razmatra oduzimanje imuniteta dvojici poslanika zbog skandala
Evropski parlament - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament započeo je večeras višemesečnu proceduru oduzimanja imuniteta od krivičnog gonjenja dvojice poslanika koje belgijski istražitelji žele da ispitaju o korupcionaškom skandalu.

Skupštinski odbor za pravna pitanja razmotriće zahteve i tražiće da se u roku od mesec dana donese zaključak kako bi parlament mogao da glasa na sledećoj redovnoj sednici sredinom februara, prenosi Rojters.

Italijan Andrea Kozolina i Belgijanac Mark Tarabela, obojica pripadadnici evroparlamentarne grupacije levog centra socijalista i demokrata, preko svojih advokata negiraju da su počinili bilo kakav prekršaj i spremni su da se odreknu imuniteta i odgovaraju na optužbe belgijskih vlasti.

Grčka poslanica u Evropskom parlamentu Eva Kaili i bivši italijanski poslanik Pjer Antonio Panceri, zajedno sa još dve osobe, nalaze se u belgijskom pritvoru zbog optužbi za korupciju i pranje novca u vezi sa navodnim isplatama iz Katara.

Država Katar i Kaili negirali su da su počinili krivična dela, dok je Pancerijev advokat nije želeo ništa da komentariše, a cela afera nazvana je "Katargejt".

S druge strane, partner Eve Kaili Frančesko Đorđi, koji je takođe u pritvoru, priznao je da je primao mito i rekao da sumnja da je i Tarabela uzimao novac iz Katara, navodi se iz izvoru bliskoj istrazi.

Tarabelin advokat je rekao da je evroposlanik dvaput posetio Katar i da su njegovi odlasci bili potpuno transparentni i usmereni na gradilišta i radne kampove, s fokusom na rešavanje ljudskih i radnička prava, kao i na slobodu izražavanja.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa