Neistražena Evropa

Kako funkcionišu kovid propusnice u zemljama Evrope: Različita pravila i kazne

Komentari

Autor: Tila Milenović

29/10/2021

-

10:17

Kako funkcionišu kovid propusnice u zemljama Evrope: Različita pravila i kazne
Tanjug/AP/Andrew Medichini, Rafael Yaghobzadeh, Efrem Lukatsky, profimedia - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini, Rafael Yaghobzadeh, Efrem Lukatsky, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kako bi se sprečilo dalje širenje virusa korona i podstakla vakcinacija, brojne zemlje su kao meru uvele kovid propusnice, odnosno potvrde o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili negativnom testu, koje se traže prilikom ulaska u restorane, pozorišta, bioskope, sportske hale i ostala javna mesta.

Od prošle nedelje građani Srbije, posle 22 časa, mogu samo uz kovid propusnice da uđu u ugostiteljske objekte – kafiće, restorane, noćne klubove...

Ipak, u drugim evropskim zemljama su mere o kovid propusnicama sveobuhvatnije i znatno strože. U Italiji svi zaposleni moraju da poseduju taj dokument, dok u Francuskoj mera obuhvata gotovo sva javna mesta.

Visoke kazne u Italiji

Italija je bila prva država u Evropi koja je uvela meru da svi zaposleni moraju da imaju kovid propusnicu, navodi BBC. Za pristup italijanskim železničkim stanicama, bioskopima, restoranima, teretanama i bazenima već su i ranije bili potrebni isti kovid sertifikati.

Preduzeća i osoblje mogli bi se suočiti sa kaznama do 1.500 evra ako se utvrdi da ljudi rade bez važeće zelene kovid propusnice.

Cilj Italije jeste da podstakne vakcinaciju kako bi do kraja oktobra dostigla pokrivenost od 90 odsto stanovništva i izbegla još jedan talas koronavirusa. Prema poslednjim podacima, u Italiji je vakcinisano 86 odsto odraslog stanovništva.

Tanjug/AP/Andrew Medićini

 

U Francuskoj malo blaže mere

Francuska je od 21. jula učinila obaveznim pokazivanje zdravstvenih propusnica za pristup javnim mestima gde se okuplja više od pedeset osoba.

Dokaz o vakcinaciji, negativan PCR test ili potvrda o oporavku od kovida 19 potreban je bio za bioskope, biblioteke, noćne klubove, diskoteke, muzeje, igraonice, zoološe vrtove, zabavne parkove, bazene, koncerte i festivale.

Od 9. avgusta zdravstvena propusnica je obavezna i u kafićima, restoranima, sajmovima, staračkim domovima, kao i u međugradskom prevozu, medicinskim ustanovama i u smeštajima.

Ukoliko poslodavci, vlasnici i pružaoci usluga ne provere zdravstvenu propusnicu "više od tri puta u periodu od 45 dana" mogu dobiti kaznu do 9.000 evra i godinu dana zatvora, prenosi AA.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

Nemačka i Austrija: Različita pravila u različitim regionima

Nemačka je uvela obavezne kovid potvrde za pristup barovima, restoranima ili bilo kojim javnim prostorima, ali ne u celoj zemlji, već u onim delovima gde je 14-dnevna stopa zaraze viša od 35 na 100.000 stanovnika, piše Euronews.

Austrija na određenim mestima primenjuje takozvani 3G sistem (geimpft, getestet, genesen – vakcinisan, testiran, preležao), a na drugim 2G (bez testiranja kao alternative). Ovaj sistem je trenutno na snazi ​​u kafićima, restoranima i barovima, frizerskim i kozmetičkim salonima, bioskopima, pozorištima i drugim prostorima sa publikom, kao i na manifestacijama sa više od 25 ljudi. 

Uprkos dobroj stopi vakcinacije u Holandiji se od 25. septembra zahteva se dokaz o vakcinaciji protiv kovida ili negativni test na koronavirus za ulazak u barove, restorane, muzeje, pozorišta i druge kulturne događaje, pošto su skoro sve mere socijalnog distanciranja ukinute.

Kako izgledaju kovid propusnice u zemljama regiona?

Mere u vezi sa kovid propusnicama u Sloveniji važile su i za zaposlene koji rade i od kuće, odnosno svi građani koji su hteli samo da natoče gorivo na bezinskoj pumpi morali su da poseduju taj dokument. Međutim, tokom septembra, zemlja je promenila pravilo – PCT uslov (preležan kovid, vakcinacija ili test) sada mora da bude ispunjen samo ako se koriste usluge ili kupuje roba u zatvorenom prostoru, a mera se više nije odnosila ni na zaposlene koje rade od kuće.

Crna Gora je još tokom letnje sezone uvela obavezne kovid potvrde koje su morali da poseduju svi koji su hteli da borave u noćnim klubovima, diskotekama ili zatvorenim prostorima ugostiteljskih objekata. Potrebno je bilo samo da na kovid dokumentu, bilo da je u pitanju potvrda o vakcinaciji, test ili dokaz o preležanoj bolesti kovid 19, postoji važeći QR kod. 

U Hrvatskoj bez kovid propusnica ne može se ući na koncerte, u klubove na otvorenom, sportska dešavanja gde se okuplja više od 100 osoba.

Tanjug/AP/Andrew Medićini

 

Grčka je početkom školske i akademske godine uvela novo pravilo da studenti na fakultetima mogu da borave samo uz potvrdu o vakcinaciji ili negativni brzi test. Pored toga, državni savet u toj zemlji potvrdio je ministarsku odluku kojom postaje obavezno testiranje učenika i nastavnika u osnovnim i srednjim školama na koronavirus radi zaštite od infekcije.

Takođe, svi radnici u privatnom i javnom sektoru koji nemaju potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu o nedavnom oporavku od kovida 19 moraju da budu testirani jednom nedeljno. Testiranje se obavlja u privatnim ustanovama i košta 10 evra, osim za učenike škola koji imaju pravo na besplatne testove.

Situacija u drugim državama

Kovid propusnice su takođe potrebne kako bi se ušlo u restorane barove i druge objekte u državama poput Belgije, Irske, Luksemburga i Kipra.

Zbog izuzetno visoke stope vakcinacije, u Španiji ne postoje kovid propusnice. U Portugalu su i dalje potrebne tokom prisustva na masovnim okupljanjima, iako ta zemlja ima najvišu stopu vakcinacije na svetu – 84 odsto.

Danska je takođe početkom septembra ukinula skoro sve epidemiološke mere, uključujući kovid sertifikate, koji su tamo bili na snazi ​​mesecima za restorane, barove, frizerske salone, teretane, noćne klubove.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa