Društvo

Brnabić: Za sada neće biti uvođenja kovid propusnica na 24 sata, razmatra se pitanje prelaska na onlajn nastavu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/10/2021

-

13:25

Brnabić: Za sada neće biti uvođenja kovid propusnica na 24 sata, razmatra se pitanje prelaska na onlajn nastavu
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je izjavila da za sada neće biti produženja važenja kovid propusnica na 24 sata. Ona je istakla da je je vakcinacija protiv koronavirusa odgovor na pandemiju i da "tu imamo, polako, rast - prešli smo 55 odsto vakcinisanih i to je ono što je najvažnije".

Brnabić je, na konferenciji za novinare nakon obilaska preduzeća za distribuciju toplotne energije "Energetika" u tom gradu, poručila da je najvažnije da beležimo blagi rast vakcinisanih, pri čemu smo prešli 55 odsto, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li će mere protiv epidemije biti pooštrene, objasnila da za sada treba u potpunosti implementirati ovu meru koju imamo i da sve to zaživi.

"Mi pritom sprovodimo striktne inspekcije za ostale mere, za maske na zatvorenom i otvorenom, tamo gde je nemoguće držati distancu", ukazala je premijerka i najavila da će sledeće nedelje biti održan sastanak Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19.

Brnabić je, govoreći o mogućnosti da učenici pređu na onlajn nastavu, objasnila da Institut za javno zdravlje Srbije "Batut" razmatra sa medicinskim delom Kriznog štaba i sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja šta bi bile dalje preporuke za škole.

"Oni će u četvrtak imati još jedan sastanak, kada će Kriznom štabu dati svoju preporuku. Ono što je meni izuzetno važno i što mislim da ne treba da se menja jeste da deca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole nastave da idu u školu", prenela je Brnabić.

Premijerka je dodala da će se razgovarati i sa sindikatima o tome, kako bi se čulo i njihovo mišljenje, kao i da će se razmatrati mogućnost da se malo pomeri školski raspust.

Uvođenje kovid propusnica

Kovid propusnice počele su da se primenjuju od subote 23. oktobra u ugostiteljskim objektima posle 22 sata. Zaposleni u lokalima i gosti imali su dva dana da se prilagode, a od ponedeljka, 25. oktobra, počele su da se naplaćuju i kazne.

Kazna za pravno lice je 3000.000 dinara, za preduzetnika 150.000 dinara, odgovornu osobu u firmi 50.000 dinara, kovid redara 30.000, a goste 5.000 dinara.

Medicinski deo Kriznog štaba, ali i lekari iz crvenih zona, tražili su da kovid propusnice važe 24 sata, kao i da se osim ugostiteljskih objekata uvedu i na sportske manifestacije,  koncerte. 

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da je uvođenje kovid propusnica koje bi važile 24 sata "apsolutni minimum" za usporavanje trenutne stope zaražavanja u Srbiji. Kako je objasnio, primena propusnica samo posle 22 časa, kako je sada definisano, nije dovoljna da se postigne ozbiljnije poboljšanje trenutne epidemiološke situacije.

"Naredne dve nedelje će brojevi biti ovako visoki, a imamo nepovoljan period pred nama. Jedini izlaz iz ove situacije je ubrzana vakcinacija, a apsolutni minimum da se zaražavanje uspori je uvođenje kovid propusnica na 24 sata, ali i to je samo predah", kazao je Kon.

Od jula tražili uvođenje propusnica

Njegov kolega iz medicinskog dela Kriznog štaba prof. Branislav Tiodorović podsetio je da oni od jula predlažu kovid propusnice za sve ljude koje će važiti 24 sata i to nije nikakva diskriminacija i nikakvo ugrožavanje ljudskih prava.

On je za TV Tanjug poručio da koronavirus ne priznaje "srpski inat", te da društvene mreže ne treba prepustiti antivakserima.

Smatra da se moraju na 10 dana uvesti vrlo restriktivna ograničenja koja će se odnositi na sve, osim objekata za snabdevanje hranom, gorivom i apoteke. Sve ostalo, ističe, mora biti restriktivno.

I virusolog Milanko Šekler smatra da kovid propusnice treba da važe 24 sata. On je za RTS  rekao da kovid propusnice treba uvesti i za sve javne skupove i događaje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija