Neistražena Evropa

Na istoku Ukrajine uskoro bi mogle da se vode borbe za - Njujork

Komentari

Autor: Jovana Stanković

07/05/2021

-

16:04

Na istoku Ukrajine uskoro bi mogle da se vode borbe za - Njujork
Na istoku Ukrajine uskoro bi mogle da se vode borbe za - Njujork - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mali ukrajinski grad Novhorodski nema svoj Central park i prepoznatljive žute taksije, međutim uskoro bi mogao da dobije novo ime koje je upravo sinonim za sve to – Njujork.

Grad koji se nalazi u blizini Donjecka, podneo je zahtev parlamentu za promenu svog imena.

Šta kaže istorija?

Osnovali su ga nemački seljaci i prvi put se našao na mapi 1846. godine sa imenom Njujork. Za stanoviništvo se govorilo da je vrlo religiozno i da su živeli povučeno. Glavna delatnost im je bila poljoprivreda. Nemci u počeli da napuštaju Ukrajinu nakon Ruske revolucije, a zatim, tokom Drugog svetskog rata, istisnuli su ih Sovjeti.

Posleratna era i početak hladnog rata uticali su na promenu imena grada. Njujork je 1951. godine promenio naziv u Novhorodski.

"Ne znamo zašto je ime promenjeno, ali mislimo da se to dogodilo zbog političke situacije tokom hladnog rata", rekla je Nadia Gordik učiteljica za decu sa posebnim potrebama.

Tri decenije kasnije grad je u očajnom stanju, industrija je propala.

"Mnogi su otišli zbog rata. Loše se živi, ostala nam je samo jedna fabrika koja radi, ali nadamo se da će se sve promeniti na bolje. Nekada smo proizvodili čak i automobile, pločice i papir", dodaje ona.

profimedia

 

Zašto građani žele da menjaju ime grada?

Građani veruju da bi za njih to značio novi početak i da bi na ovaj način mogli da privuku turiste. Dok su nemački doseljenici bili tu, glavana ulica se zvala "Vrtna ulica". Ona i dalje postoji, ali tu se sada nalazi nekoliko starih kuća, ostaci jedne od fabrika papira i nekoliko ruševina starih školskih zgrada još iz vremena kada su tu živeli nemački doseljenici.

Sekretarica lokalnog gradskog veća Tatjana Krasko nostalgično priča o tome kako je grad nekada izgledao. Na pitanje o tome zbog čega je neophodno da grad pomeni ime, kaže da je reč o privlačenju turista.

"Biće to novi početak za nas. Nadam se da će nam novo ime doneti i nove investicije i da ćemo moći da predstavimo našu istoriju", kaže Krasko.

Kristina Ševčenko je vođa omladinske grupe "Inicijativa mladih za povratak nanizva Njujork". Ona kaže da bi povratak imena pre svega bio atraktivan za turiste, a to bi značilo i bolju ekonomiju.

"Nadamo se da će novo ime da skrene pažnju na naš grad i da imamo mnogo planova da ga obnovimo za bolju budućnost", rekla je ona i dodala da se nada da će se promena imena uskoro i desiti.

Rešavanje ruskog uticaja

Ševčenko kaže da joj se ne sviđa postojeće ime, jer ono predstavalja ruski i sovjetski uticaj na grad.

"Važno je da se oslobodimo ruskog uticaja. Naša istorija nije ruska, već Evropska", dodaje ona.

Međutim, zbog epidemije korone mnogi gradski planovi su odloženi do daljnjeg. Jedan od njih je i održavanje njujorškog festivala kao velike proslave povodom nove budućnosti grada.

Komentari (0)

Evropa