Neistražena Evropa

Irski regulator kaznio Instagram sa 405 miliona evra, detalji odluke poznati sledeće nedelje

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2022

-

22:37

Irski regulator kaznio Instagram sa 405 miliona evra, detalji odluke poznati sledeće nedelje
Irski regulator kaznio Instagram sa 405 miliona evra, detalji odluke poznati sledeće nedelje - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Irski regulator za zaštitu privatnosti podataka (DPC) saopštio je danas da je odredio rekordnu kaznu od 405 miliona evra Instagramu posle istrage o tome kako je obrađivao dečije podatke.

Istraga, koja je otvorena 2020. fokusirala se na decu uzrasta od 13 do 17 godina, koja su mogla da imaju poslovne profile na Instagramu, što je omogućavalo objavu telefona i/ili i-mejl adrese korisnika, preneo je Rojters.

"Doneli smo konačnu odluku prošlog petka i ona sadrži kaznu od 405 miliona evra", rekao je portparol DPC, glavnog regulatora Instagramove matične kompanije Meta Platforms Inc.

Detalji odluke biće objavljeni sledeće nedelje, navodi Rojters, dodajući da Metina kancelarija za saradnju s medijima nije odgovorila na zahtev za komentar.

DPC reguliša Fejsbuk, Epl, Gugl i druge tehnološke divove, s obzirom da im se evropska centrala nalazi u Irskoj, i otvorio je desetak istraga o Metinim kompanijama, uključujući Fejsbuk i Vocap, dodaje Rojters.

Britanska agencija podseća da je Vocap prošle godine kažnjen sa rekordnih 225 miliona evra jer nije poštovao evropska pravila o ličnim podacima.

Komentari (0)

Evropa