Neistražena Evropa

Prvi put nakon 101 godine u Severnoj Irskoj više katolika nego protestanata

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2022

-

23:18

Prvi put nakon 101 godine u Severnoj Irskoj više katolika nego protestanata
Prvi put nakon 101 godine u Severnoj Irskoj više katolika nego protestanata - Copyright AP Photo/Peter Morrison

veličina teksta

Aa Aa

Broj katolika u Severnoj Irskoj premašuje broj protestanata prvi put od stvaranja britanske provincije pre 101 godine, pokazali su od danas dostupni podaci o popisu stanovništva iz 2021.

Prema tim podacima, 45,7 odsto stanovništva Severne Irske je katoličke vere ili je odraslo u katoličkom okruženju, 43,5 odsto je onih koji se izjašnjavaju kao protestanti, dok 9,3 odsto ne pripada nijednoj od ove dve grupe.

Ovaj istorijski preokret dešava se pet meseci nakon što je republikanska stranka Šin Fejn, glavni predstavnik katoličko-nacionalističke zajednice, prvi put u svojoj istoriji pobedila na regionalnim izborima, što daje podsticaj njenom predlogu da se raspiše referendum o ponovnom ujedinjenju Irske.

Posle rata za nezavisnost (1919-1921), Ujedinjeno Kraljevstvo je podelilo ostrvo na dve jurisdikcije, provinciju Severnu Irsku, i državu Republiku Irsku, što je rešenje koje je ustupilo mesto skoro vekovnim tenzijama i oružanim sukobima između dve zajednice.

Mirovnim sporazumom 1998. sukob je formalno okončan, a od tada broj protestantskog stanovništva stalno opada, sa 53 odsto u 2001, na 45,7 odsto u 2021.

Na ovom poslednjem popisu je takođe obrađeno pitanje nacionalnog identiteta i 31,9 odsto stanovništva se izjasnilo da sebe smatra "samo Britancima", dok se osam odsto opredelilo za opciju "Britanci i Severni Irci".

U tom smislu, 29,1 odsto stanovništva se izjasnilo kao "samo Irci", u poređenju sa 19,8 odsto koji su popunili polje "samo Severni Irci". Ova poslednja razlika je važna, jer irski identitet i katolicizam imaju jake veze, prenosi RTVE.

"Velika razlika je u tome što će potražnja za referendumom o ovom pitanju rasti. Ne samo zbog demografije između katolika i protestanata, već i zbog Bregzita", rekao je ekspert Brajan Fini za radio stanicu "Njuztok".

Odlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije (EU), koji je većina severnoirskog biračkog tela odbacila na konsultacijama 2016. godine, imao je ogroman uticaj i naglasio podele u regionu, istakao je Fini.

"Poziv na referendum o ponovnom ujedinjenju je atraktivan, jer bi podrazumevao da je povratak u EU zagarantovan, pošto je Brisel rekao da će u tom slučaju sever i jug Irske postati jedinstvena država članica", kazao je stručnjak.

Komentari (0)

Evropa