Neistražena Evropa

Ukrajinska kompanija planira da rekonstruiše najveći avion na svetu

Komentari

Autor: CNN

15/11/2022

-

23:47

Ukrajinska kompanija planira da rekonstruiše najveći avion na svetu
Ukrajinska kompanija planira da rekonstruiše najveći avion na svetu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za najveće ljubitelje vazduhoplovstva, slika potpuno uništenog najvećeg komercijalnog aviona na svetu obeležila je početak ruske invazije na Ukrajini. Antonov AN-225 granatiran je u februaru dok je stajao u bazi u Hostomelu, nedaleko od Kijeva.

"San nikada neće umreti", izjavila je avio-kompanija posle napada, a deluje da će to obećanje i ispuniti.

Naime, Antonov je najavio da su planovi za obnovu već u toku. Masivni avion koji nosi nadimak "Mrija" – "san" na ukrajinskom – izgrađen je 1980-ih godina da bi se u njemu prenosio sovjetski spejs šatl.

Ovaj avion imao je otprilike dvostruko veći kapacitet od Boinga 747, protezao se na 84 metara, i imao je najduži raspon krila od svih potpuno operativnih aviona. Do danas, to je najteži avion ikada napravljen, priše CNN.

Uništen je 27. februara, nakon čega je ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru komentarisao slučaj:

"Rusija je možda uništila našu 'Mriju', ali nikada neće moći da unište naš san o jakoj, slobodnoj i demokratskoj evropskoj državi".

Kompanija Antonov u tom trenutku nije mogla da proveri stanje aviona, ali je dopisnik CNN-a, saopštio da je letelica bila direktno pogođena i da je potpuno uništena.

profimedia

 

U ponedeljak je, međutim, kompanija Antonov objavila u tvitu da je projekat rekonstrukcije već počeo. Kompanija je troškove rekonstrukcije procenila na oko 500 miliona evra, i obećala je da će pružiti više informacija "nakon pobede".

Kompanija već ima oko 30 odsto komponenti potrebnih za izgradnju.

"Proces obnove 'Mrije' se smatra međunarodnim projektom, uz učešće vazduhoplovnih preduzeća iz različitih zemalja sveta", saopštila je kompanija za CNN.
 

Komentari (0)

Evropa