Neistražena Evropa

Stara nacistička mapa raspalila maštu lovaca na blago u Holandiji: Potraga za sanducima sa dijamantima i rubinima

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

06/01/2023

-

14:46

Stara nacistička mapa raspalila maštu lovaca na blago u Holandiji: Potraga za sanducima sa dijamantima i rubinima
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stara nacistička mapa koja navodno označava mesto gde su nemački vojnici tokom Drugog svetskog rata sakrili blago koje vredi milione evra ove nedelje raspalila je maštu mnogih amaterskih tragača u Holandiji.

Ruralni Omeren na istoku Holandije je tako postao mesto okupljanja lovaca na blago koji neumorno pretražuju teren uz pomoć detektora za metal i ašova, prenosi Rojters.

"Svuda vidim grupe ljudi sa metalnim detektorima, a vesti o blagu su i mene naterale da krenem u potragu. Malo je verovatno da je blago ovde i posle 70 godina, ali želim da pokušam," rekao je meštanin Omerena Jan Hanzen.

Holandski narodni arhiv je 3. januara objavio mapu koja navodno prikazuje mesto gde su nacistički vojnici sakrili četiri velika sanduka sa dijamantima,  rubinima, zlatom, srebrom i nakitom koje su opljačkali u avgustu 1944. godine.

Mapa je zaplenjena od nemačkog vojnika nedugo posle Drugog svetskog rata, a objavljena je nakon 75 godina kada je sa nje skinuta oznaka tajnosti.

"Ne znamo sigurno da li je blago postojalo. Holandski narodni arhiv je mnogo puta proveravao ovu priču i smatramo da je verodostojna. Pokušavali smo nekoliko puta da pronađemo blago još 1947. godine, ali nikada u tome nismo uspeli", izjavila je portparolka Holandskog narodnog arhiva Ane-Marike Samson.

Bivši gradonačelnik Omerena Klas Tames konstatuje da "mapa sa tri drveta i crvenim krstom koji označava mesto gde je zakopano blago", raspaljuje maštu mnogih, ali da potraga svakako neće biti laka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa