Region

Zamenik generalnog sekretara NATO: Teška godina za region Zapadnog Balkana, pojačane tenzije na Kosovu

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2023

-

18:00

Zamenik generalnog sekretara NATO: Teška godina za region Zapadnog Balkana, pojačane tenzije na Kosovu
AP/Roman Koksarov - Copyright AP/Roman Koksarov

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana izjavio je da je ova godina bila teška za region Zapadnog Balkana, a posebno na području Kosova, gde je u maju povređeno 93 vojnika misije Kfora, gde je nedavno došlo do povećanog nasilja, kada je ubijen jedan pripadnik kosovske policije i, kako je naveo, još nekoliko napadača.

''Bila je teška godina za region, a posebno Kosovo koje nastavlja da doživljava pojačane tenzije. U maju su 93 vojnika Kfora povređena, neki ozbiljno, tokom protesta na severu Kosova. Zatim, prošlog meseca došlo je do napada na patrolu kosovske policije, pri čemu je jedan policajac poginuo, a dvojica su ranjena. Naknadni sukob u jednom manastiru doveo je do pogibije nekoliko napadača. Ovo nasilje mora prestati'', rekao je Džoana prilikom svog obraćanja na konferenciji ''To be secure'' u Budvi.

On je podsetio da je NATO, kao odgovor na povećane tenzije, rasporedio stotine dodatnih vojnika na Kosovo.

''Samo prošle nedelje, Ujedinjeno Kraljevstvo je rasporedilo dodatnih 600 vojnika, a mi smo spremni da izvršimo dalje promene u stavu Kfora po potrebi. Kfor nastavlja da pažljivo prati situaciju i mi smo spremni da reagujemo'', rekao je Džoana, i dodao da su za uspeh misije Kfora ključni neutralnost i nepristrasnost.

On je rekao da je komandant NATO trupa na KiM u stalnom kontaktu sa svim svojim glavnim sagovornicima, uključujući kosovske bezbednosne organizacije i načelnika srpskih snaga. Ponovio je da če Kfor preduzeti sve neophodne radnje kako bi ispunio misiju prema rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, odnosno održanje bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na KiM.

''NATO snažno podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Nerešena pitanja mogu se rešiti samo političkim dogovorom. Ovo zahteva dobru veru, strpljenje, upornost i kompromis. Vreme je za deeskalaciju'', rekao je on.

"Politika otvorenih vrata NATO-a nam dobro poslužila"

Govoreći o situaciji u BiH, Džoana je rekao da ''separatistička retorika i akcije izazivaju ozbiljnu zabrinutost''.

''NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i njihove evroatlantske reformske napore. Kao što podržavamo evropske i evroatlantske integracije celog Zapadnog Balkana'', rekao je Džoana i dodao da podržavaju operaciju koju vodi EU u okviru dogovora Berlin plus i obnavljanje mandata EUFOR-a.

''Politika otvorenih vrata NATO-a nam je dobro poslužila na Zapadnom Balkanu. Pošto su Crna Gora i Severna Makedonija sada saveznici, većina zemalja u regionu sada su članice Alijanse. Čineći tako čitav region sigurnijim'', rekao je zamenik generalnog sekretara.

Ocenio je da je Crna Gora cenjen saveznik i da je od suštinskog značaja za bezbednost na Zapadnom Balkanu i dodao da je razgovarao o važnim pitanjima sa predsednikom te zemlje Jakovom Milatovićem pre nekoliko nedelja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa