Region

Sklopljen prvi istopolni brak u Crnoj Gori: Dve žene se venčale u Budvi

Komentari

Autor: Vijesti

25/07/2021

-

14:01

Sklopljen prvi istopolni brak u Crnoj Gori: Dve žene se venčale u Budvi
LGBT - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Opštini Budva zaključeno je prvo životno partnerstvo osoba istog pola u Crnoj Gori. Zajednicu su sklopile dve žene poreklom sa Balkana koje žive i rade u inostranstvu, prenose "Vijesti".

Sekretarka za lokalnu samoupravu Milijana Vukotić Jelušić rekla je za da je Budvi "pripala ta čast".

"One su se obratile Sekretarijatu za lokalnu samoupravu odmah po stupanju na snagu Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, odnosno 15.07.2021. godine. Naravno, mi smo kao opština preduzeli sve neophodne postupke kako bi se ovaj zakon i svi podzakonski akti u vezi sa istim mogli nesmetano primenjivati", rekla je Vukotić Jelušić.

Kako je objasnila, opština je obezbedila registar partnerstva i izvod iz registra koji se uručuje po zaključivanju parnerstva, te prisustvo odbornika u skladu za Zakonom.

"U toku same ceremonije, koja je upriličena u zgradi Opštine Budva, partnerima su predočena prava i obaveze u skladu sa Zakonom, a rečima Duška Radovića o ljubavi i zajedničkom životu je objašnjeno i ono što nije obuhvaćeno zakonom. Raduje nas da smo bili u prilici da prvi primenimo Zakon o životnom partnerstvu i želimo sreću i puno ljubavi partnerkama u zajedničkom životu", kazala je Vukotić Jelušić.

Partneri i partnerke umesto supruga i supruge

Zakon o istopolnim partnerstvima izglasan je u crnogoroskoj Skupštini 1 .jula.

Tada su za usvajanje Predloga zakona o istopolnom partnerstvu glasala 42 od ukupno 81 poslanika.

Zakon je 15. jula zvanično stupio na snagu, ali nije odmah počela njegova primena.

Ovaj zakon omogućava istopolnim parovima da uživaju ista prava kao heteroseksualni, ali bez mogućnosti usvajanja dece. Takođe, zakonom je posebno normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani i imovinski odnosi.

glavne razlike prilikom venčanja su u nazivima, te će umesto "suprug-supruga“ u Registru životnih partnera pisati "partner-partner", odnosno "partnerka-partnerka".

Parovi koji planiranju sklapanje zajednice moraju da prilože dokaze o slobodnom bračnom stanju, kao i dokaz da nisu sklapali partnerstvo u drugoj državi. Bilo gde da sada žive moraju doneti dokaz o slobodnom partnerstvu.

Bojana Jokić iz LGBT organizacije Progres forum rekla je ranije za Euronews Srbija da je Zakon o istopolnim partnerstvima u Crnoj Gori stupio na snagu 15. jula i da je od tog dana mogao da se primenjuje, ali je ukazala i na probleme sa kojima su se pripadnici LGBT populacije od prvog dana primene ovog zakona suočavali.

"Matičari nisu imali formulare i registre. Radilo se sve na brzinu kako bi prvi parovi mogli da skope zajednicu. Matičari jesu prošli adekvatnu obruku, ali ima tu još finesa. Kod sklapanja braka takođe i odbornik mora da bude prisutan i on potpisuje dokument. Na tim forumularima piše partner ili partnerka, za razliku od bračnog na kojem piše da je reč o supružnicima. Procedura je ista kao i kod sklapanja braka", objasnila je ona.

Kako je dodala, na ovaj način zapravo istopolni parnteri počinju da budu vidiljivi i kroz zakon u Crnoj Gori.

Komentari (0)

Evropa