Region

Bakir Izetbegović ponovo izabran za predsednika Stranke demokratske akcije

Komentari

Autor: Fonet

14/10/2023

-

16:15

Bakir Izetbegović ponovo izabran za predsednika Stranke demokratske akcije
Bakir Izetbegović ponovo izabran za predsednika Stranke demokratske akcije - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Na Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu danas je za predsednika te stranke ponovo izabran Bakir Izetbegović, prenosi BHRT.

Osam delegata je glasalo protiv, a jedan je bio uzdržan. S obzirom na to da je bio samo jedan kandidat za predsednika SDA, delegati su se prvo izjasnili o predlogu Izborne komisije SDA i prihvatili da se izbor predsednika te stranke za naredni mandatni period obavi javnim glasanjem, odnosno aklamacijom.

Ovo je Izetbegoviću treći mandat na mestu predsednika SDA. Pre nego što je ponovo izabran, Izetbegović je rekao da je iza te stranke još jedan težak četvorogodišnji period u kojem su se nosili sa starim, hroničnim problemima koji su se intenzivirali, ali i sa novim problemima kakve nisu mogli ni zamisliti.

Izetbegović je naveo da su se suočili s opstrukcijama napretka BiH na njenom NATO i evropskom putu, s ignorantskim, paternalističkim i sve arogantnijim odnosom susednih zemalja koje su pre tri decenije izvršile agresiju na BiH, s neradom, ili lošim radom pravosuđa, koje sve manje zaslužuje da nosi to časno ime.

"Suočili smo se sa neprincipijelnim udruživanjem domaćih i stranih faktora sa ciljem da se SDA kompromituje, oslabi i u konačnici izbaci iz procesa političkog odlučivanja u Bosni i Hercegovini i da se na taj način dodatno oslabi bošnjački i probosanski politički faktor", rekao je Izetbegović.

On je dodao da je to bio "kombinovani udar, pomno pripremljen i koordiniran, praćen intenzivnom negativnom medijskom kampanjom, u kom su konstruisane afere, pokretani sudski procesi, hapšeni i osuđivani vredni kadrovi SDA, poništavane diplome i doktorati, suspendovan Ustav FBiH, korišćene 'crne liste' i sankcije bez pravog razloga i uverljivog argumenta".

"Takva kampanja služila je kao alibi da se najjača stranka, ubedljivi pobednik izbora, i stranka koja u najvećoj meri artikuliše političke interese Bošnjaka, po svaku cenu izbaci iz vlasti. Kada ništa od toga nije pomoglo, odlučili su se za nezapamćen presedan - da suspenduju Ustav na jedan dan", rekao je on. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa