Region

Goganović: Nije moguće da Oružane snage BiH nabave borbene helikoptere, to nije predviđeno planom modernizacije

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2023

-

15:53

Goganović: Nije moguće da Oružane snage BiH nabave borbene helikoptere, to nije predviđeno planom modernizacije
Goganović: Nije moguće da Oružane snage BiH nabave borbene helikoptere, to nije predviđeno planom modernizacije - Copyright Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je da u skladu sa zakonom nije moguće da Oružane snage BiH nabave borbene helikoptere, bilo da se radi o sufinansiranju ili o donaciji, jer nisu predviđeni Planom modernizacije.

On je pojasnio da je planom modernizacije Oružanih snaga planirana nabavka lakih višenamenskih i srednjih transportnih helikoptera, a to su neborbeni helikopteri koji služe za transport, izviđanje i medicinsku evakuaciju.

Na tvrdnje ministra odbrane u Savetu ministara Zukana Heleza da će Oružane snage BiH dobiti puno bolje helikoptere od planiranih i da će sve platiti SAD, Goganović je istakao da Planom modernizacije nije planirana nabavka borbenih helikoptera.

"Hipotetički, ukoliko bi se nabavili borbeni helikopteri to bi bilo kršenje plana modernizacije koja je deo Pregleda odbrane usvojenog od Predsedništva BiH, kao vrhovne komande", upozorio je zamenik ministra odbrane.

On je dodao da ne veruje da bi se iko usudio upustiti u taj proces koji bi imao opasne posledice, jer bi to bilo direktno kršenje Zakona o odbrani i Ustava BiH.

"Na računu Ministarstva odbrane ne postoje obezbeđena sredstva za nabavku helikoptera. Ako je i istina da su SAD pristale da plate puni iznos, naglašavam da mi o tome nismo zvanično obavešteni, ali opet ostaje otvoreno pitanje plaćanja PDV-a i špedicije što SAD sigurno ne bi pristale da finansiraju", naveo je Goganović, prenela je Srna.

Napomenuo je da ima informacije da su to neborbeni helikopteri, koje su SAD poklonile drugim državama, budući da Ministarstvo odbrane nije obezbedilo sufinansiranje u predviđenom roku.

Ministar odbrane u Savetu ministara Zukan Helez izjavio je da će helikoptere nabaviti bez učešća Saveta ministara, te da će puni iznos platiti SAD. On tvrdi da je novac već na računu i da nabavku više niko ne može da spreči.

Komentari (0)

Evropa