Region

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije: Integracija Zapadnog Balkana mora početi sada

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2023

-

22:44

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije: Integracija Zapadnog Balkana mora početi sada
Tanjug/STA/Tamino Petelinšek - Copyright Tanjug/STA/Tamino Petelinšek

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je danas na ministarskoj konferenciji "Proširena, jača Unija" u Berlinu, da integracija Zapadnog Balkana mora početi sada i biti finalizovana članstvom.

On je dodao da je Severna Makedonija lakmus test za kredibilitet Evropske unije.

"Od stavova (bivšeg predsednika Evropske komisije Žan Klod) Junkera do stavova Ursule Fon der Lajen pre nekoliko dana, mogu empirijski da posvedočim da je Evropa danas suočena sa geopolitičkim buđenjem, koje bi trebalo da obezbedi geostrateško ulaganje u bezbednost EU", rekao je Osmani.

Ministar se osvrnuo na koncept "Više integracija pre članstva u EU" kao na jedan od modaliteta da se efikasno uhvati korak sa ekonomijama zemalja članica EU i premosti jaz koji se trenutno širi umesto da se sužava.

Istovremeno je još jednom pozdravio plan rasta EU za Zapadni Balkan, koji je predstavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, a koji je upotpunjen ovim konceptom, prenosi Makfaks.

Što se tiče debate o potrebi unutrašnjih reformi kako bi zemlje bile spremne za prijem kao nove članice u doglednoj budućnosti, Osmani je rekao da ih treba tretirati kao komplementarne proširenju, a ne kao da jedno isključuje drugo ili kao preduslov.

"Posle 20 godina Solunske agende, potrebno je promeniti sadašnji binarni pristup na sve ili ništa, gde država dok nije članica Unije nije uključena u politike ili institucije EU ili nema pristup fondovima EU. Umesto toga, svaki kandidat, uspešnim sprovođenjem reformi i usklađivanjem svojih politika sa politikom EU, treba da napreduje sopstvenim tempom kroz postepenu integraciju“, rekao je Osmani.

Ministar se obratio u prvom delu konferencije zajedno sa ministrima spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok, Slovenije Tanjom Fajon i Ukrajine Dmitrom Kulebom.

Ministarska konferencija, čiji je cilj razmena mišljenja o spremnosti Unije za proširenje i budućih država članica za članstvo u EU, održana je neposredno pre nego što je Evropska komisija objavila svoj paket proširenja zajedno sa izveštajima zemalja, u kojima će biti date preporuke za konkretne korake o kojima će odlučivati Evropski savet u decembru.

Na marginama ministarske konferencije Osmani je održao odvojene bilateralne sastanke sa ministarkom spoljnih poslova Slovenije Tanjom Fajon, ministrom spoljnih poslova Crne Gore Filipom Ivanovićem i sa državnom ministarkom za Evropu i klimu u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Anom Lerman.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa