Region

Kod Rafailovića se nasukala napuštena jedrilica korišćena za prevoz migranata, struje i vetar je nosile skoro 500km

Komentari

Autor: Vijesti

11/11/2023

-

22:31

Kod Rafailovića se nasukala napuštena jedrilica korišćena za prevoz migranata, struje i vetar je nosile skoro 500km
UPSUL/Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama - Copyright UPSUL/Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama

veličina teksta

Aa Aa

Napuštena jedrilica "Cristal river" koja je nedavno korišćena za ilegalni prevoz migranata između Grčke i Italije, nasukala se danas na crnogorsku obalu u Rafailovićima kod Budve.

Struje i vetar nosili su napuštenu tursku jedrilicu polako prema severozapadu, da bi olujni jugo koji je prethodnih dana duvao na južnom Jadranu juče, doterao jedrilicu do crnogorske obale gde se ona danas nasukala kod Rafailovića.

Reč je o brodu koji je 1. oktobra u Jonskom moru na preko 240 nautičkih milja (457km) jugoistočno od obala Crne Gore, skoro na pola puta između Grčke i Italije, presrela italijanska Obalska straža.

UPSUL/Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama

 

Patrolni čamac CP321 italijanske Obalske straže tada je na oko 95 milja udaljenosti od male italijanske luke Roćela Jonika, presreo jedrilicu "Cristal River" na kojoj se nalazilo čak 55 ljudi – migranata koji su pokušavali da se iz Turske, ovim 11,6 metara dugim brodom, domognu Italije.

Jedrilica koja je plovila pod turskom zastavom, nije bila sposobna za plovidbu, pa su pripadnici italijanske Obalske straže sa nje evakuisali sve migrante i "Cristal river" prepustili nenoj sudbini.

UPSUL/Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama

 

O tome svedoči i natpis sprejem u boji na jednoj od bokaporti jedrilice, pišu podgoričke Vijesti.

Začudo, više od mesec dana kasnije, taj brod nije potonuo niti ga je u ovom prilično prometnom akvatorijumu između obala Grčke, Albanije, Italije i Crne Gore, noću onako neobeleženog, udario i potopio neki veći trgovački brod.

Veliki talasi su napuštenu jedrilicu bacili daleko na obalu, tako da će sada prvo morati da bude otklonjena dilema ko je od crnogorskih državnih organa i službi nadležan i obavezan da ukloni taj napušteni brod.

Uprava pomorske bezbednosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) čije su ekipe danas otkrile i pregledale nasukanu i napuštenu jedrilicu, formalno ima zakonsku nadležnost samo za uklanjanje i pomoć plovilima koja se nalaze na moru, ali ne i na obali kao što je to slučaj sa "Cristal river" koju su talasi izbacili značano dalje od linije gde more dotiče kopno.

Da ovaj brod ne ostane nasukan kao svojevrstan nezvanični spomenik nelegalnim migrantskim trokovima na Jonskom i Jadranskom moru, na mestu gde ga je more izbacilo kod Petrovca, sada će po svemu sudeći, morati da se bavi preduzeće Morsko Dobro, koje u ime države gazduje obalnim pojasom, kao i Uprava za katastar i džavnu imovinu jer se napuštena plovila smatraju državnom imovinom, zaključuje se u tekstu podgoričkih Vijesti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa