Aktuelno

Osam dana pojačane kontrole: Privedeno više od 3.800 iregularnih migranata, pronađeno oružje i municija

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2023

-

21:47

Osam dana pojačane kontrole: Privedeno više od 3.800 iregularnih migranata, pronađeno oružje i municija
Osam dana pojačane kontrole: Privedeno više od 3.800 iregularnih migranata, pronađeno oružje i municija - Copyright MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnik direktora policije, general Dejan Luković izjavio je da je u osmodnevnoj akciji na teritoriji severa Srbije privedeno 3.811 iregularnih migranata, uhapšeno osam krijumčara, prekontrolisano više od 61.000 vozila i 320 objekata, kao i da je pronađeno pet automatskih puški, pet pištolja i 1.511 komada municije. 

"Uhapšeno je osam kruijumčara, jedno lice po poternici, zadržali smo 70 lica i 302 objekta je kontrolisano, od toga su dva već zatvorena. Reč je o objektima koji pružaju usluge smeštaja, ali migrante ne prijavljuju. Pronađeno je ukupno pet automatskih pušaka, pet pištolja i 1.511 komada municije raznog kalibra", rekao je Luković za Tanjug. 

Osim vaternog, pronađeno je i hladno oružje, dodaje on, najčešće noževi, a osim oružja pronađeno je i šest laptopova i preko 520 telefona koji će biti predmet daljeg veštačenja. 

"Pronašli smo četiri radio stanice, koje njihovi stražari koriste u svojoj komunikaciji ako primete naše snage. Pronašli smo 305 pasoša, od toga je 215 pasoša građana Turske što je u ovom momentu zanimljivo. Naravno našli smo i određenu količinu lekova, agregate, merdevine koje koriste za preskakanje žičane ograde koju su mađarski organi izgradili", navodi Luković. 

Dodaje da su prilikom pretrage terena pronađene i zemunice za koje se pretpostavlja da su služile za smeštaj ili skrivanje iregularnih migranata, ali će to tačno utvrditi istraga. 

Policijska akcija počela je nakon incidenta u Horgošu, kada su u međusobnom sukobu tri migranta ubijena.

MUP Srbije

 

Luković kaže je da posle osam dana situacija pod kontrolom, potvrđujući reči ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića da je "Subotica zaboravljeni grad za iregularne migrante".  

Reč je o nekoliko organizovanih krijumčarskih grupa, dodaje Luković i ukazuje na to da je u pitanju teritorija od oko 6.800 hektara, od čega je dve trećine pod šumom, ističući da je takav teren izuzetno težak za pretragu. 

"Kretanje u tim uslovima je otežano, ali mi nastavljamo i dalje rad na tom terenu tako da ćemo akciju isterati do kraja. Ne mogu da kažem da je ovo završeno, već da je postignuto mnogo i urađeno mnogo, ali svakako nastavljamo sa opsežnim radom svih raspoloživih jedinica ministarstva", rekao je Luković. 

Dodao je da MUP ima dovoljno ljudstva i sredstava na terenu, kao i da su svi resursi  uključeni u akciju i na terenu danonoćno. 

Na pitanje kakvu saradnju srpski MUP ima sa policija susednih zemalja i Fronteksom, Luković ističe da je korektna, i da je uglavnom reč o zajedničkim patrolama duž granice sa Mađarskom i Bugarskom. 

"Naš ministar Gašić je pre par dana imao sastanak sa ministrom policije Mađarske na Horgošu. Između ostalog razgovarali su i o iregularnim migracijama. Već sada kolege iz Mađarske korektno postupaju i nastupaju, imaćemo obostrane posete - i prusustvo naših kolega u Mađarskoj i njihovih ovde kako bi razmenili mišljenja i sarađivali", rekao je Luković. 

Što se tiče nasilnog vraćanja migranata iz Mađarske i susednih zemalja tzv. "pušbekova" Luković kaže da je situacija sada znatno bolja, i da te prakse nema u poslednjih nekoliko dana. 

"Bila je neka loša praksa pušbekova, ona nama predstavlja problem posebno kada oni nama na određenim mestima nenajavljeno vrate 200, 300, 500 migranata. 

Posle ovog sastanka našeg i mađarskog ministra evo već treći, četvrti dan situacija je drugačija. 

''Nema čak ni povratka migranata na tim mestima, a hoću da istaknem i to da na ovoj teritoriji nema više tog broja migranata, jer očigledno smo im presekli te kanale kojima su dolazili", rekao je Luković. 

Na pitanje da li se može reći da su granice Srbije apsolutno bezbedne odnosno obezbeđene Luković je odgovori potvrdno i poručio da će sasvim sigurno pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova učiniti sve da tako i ostane. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija