Aktuelno

MUP: Tokom sedam dana sprečeno 3.400 iregularnih migranata da dođu do zemalja EU

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2023

-

19:03

MUP: Tokom sedam dana sprečeno 3.400 iregularnih migranata da dođu do zemalja EU
MUP: Tokom sedam dana sprečeno 3.400 iregularnih migranata da dođu do zemalja EU - Copyright MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su, tokom sedmodnevne akcije, sprečili oko 3.400 iregularnih migranata koji su se krili u pograničnim pojasevima da krijumčarskim kanalima dođu do zemalja Evropske unije, saopštio je MUP. 

Tokom opsežne sedmodnevne akcije usmerene na suzbijanje iregularnih migracija, koja se sprovodi po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova sprečili su oko 3.400 iregularnih migranata koji su se krili u pograničnim pojasevima da krijumčarskim kanalima dođu do zemalja Evropske unije.

Detaljnom pretragom terena na području Subotice, Kikinde, Sombora i Pirota, više stotina policijskih službenika u akciji kojom rukovodi pomoćnik direktora policije general policije Dejan Luković pronašli su pet automatskih pušaka, pet pištolja, više od 1.550 komada municije različitog kalibra, kao i 362 strana pasoša i manju količinu narkotika. 

MUP Srbije

 

Osim toga, pronađene su i merdevine visine oko četiri metra koje su migranti koristili da preskoče ogradu na srpsko-mađarskoj granici, kao i bunari za vodu i zemunice u kojima su se skrivali.

Akcija kojom je Srbija još jednom pokazala spremnost da stane na put iregularnim migracijama, bezbednosnom problemu cele Evrope, usmerena je i na otkrivanje lokacija u kojima se iregularnim migrantima omogućava smeštaj. 

Takođe, policijski službenici su tokom ovih sedam dana kontrolisali više desetina hiljada osoba i više od 16.000 vozila kako bi sprečili ilegalni tranzit migranata kroz Srbiju i preko granice.

U ovoj akciji koja je usmerena i na otkrivanje krijumčara, uhapšena su dvojica Albanaca sa Kosova i Metohije koji su, kako se sumnja, iregularne migrante i snabdevali oružjem.

MUP Srbije

 

U akciji učestvuju pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, Helikopterske jedinice, Interventne jedinice policije, Antiterorističke grupe Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti  i  objekata, Uprave granične policije, UKP, Uprave za tehniku, kao i područnih policijskih uprava, sa svom raspoloživom tehnikom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je da će nastaviti da sprovodi beskompromisnu borbu protiv krijumčara migranata i iregularnih migracija kako bi se građani Republike Srbije osećali bezbedno i sigurno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija