Region

Hrvatska na vrhu liste evropskih zemalja po broju umrlih od raka debelog creva

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2023

-

23:05

Hrvatska na vrhu liste evropskih zemalja po broju umrlih od raka debelog creva
Hemoterapija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska je na samom vrhu evropske liste po broju umrlih od raka debelog creva, a neki od uzroka takve statistike su izostanak prevencije, slab odziv na nacionalne programe ranog otkrivanja raka, stres i pušenje, prenosi HRT.

Lekari poručuju da se rak može i mora otkriti na vreme zbog čega su, kako navode, edukacija građana i sprovođenje zdravstvenih kampanja od presudne važnosti za rano otkrivanje te bolesti.

"Ako rak debelog creva otkrijemo u ranoj fazi, stopa izlečenja ili petogodišnjeg preživljavanja je veća od 90 odsto. Ako ga dobijemo u nekakvoj lokalno uznapredovaloj fazi, taj postotak pada na nekih 70-ak odsto, a ako imate metastatsku bolest, na kraju je postotak preživljavanja negde oko 10 odsto", rekla je Borna Kovačić sa Kliničko- bolničkog centra Osijek.

Načelnik Zavoda za abdominalnu hirurgiju na KBC Osijek Ilijan Tomaš kaže da svaka osoba sa svojim lekarom treba da vidi da li treba ili kada da ode na kolonoskopiju.

Na godišnjem nivou od posledica raka debelog creva umre više od 500.000 ljudi širom sveta, pokazuju podaci organizacije Američko društvo za rak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa