Region

Šef hrvatske diplomatije očekuje da će Evropski savet u decembru nagraditi napore vlasti u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2023

-

11:00

Šef hrvatske diplomatije  očekuje da će Evropski savet u decembru nagraditi napore vlasti u BiH
Šef hrvatske diplomatije očekuje da će Evropski savet u decembru nagraditi napore vlasti u BiH - Copyright Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

veličina teksta

Aa Aa

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izrazio je očekivanje da će Evropski savet na zasedanju u decembru "nagraditi napore" vlasti u BiH i odobriti otvaranje pregovora s Evropskom unijom nakon što budu ispunjeni dodatni uslovi.

"Nadam se da će politička odluka u decembru Evropskog saveta biti nagrada za sve rezultate koje je BiH ostvarila iako nije lako u jednoj zemlji koja ima multinacionalni karakter i takvu istoriju. Treba imati političku volju i svi lideri treba da pokažu volju za evropski put BiH, rekao je Grlić Radman koji je krajem prošle sedmice boravio u službenoj poseti Sarajevu, prenela je Hina.

Evropska komisija preporučila je početkom novembra uslovno otvaranje pregovora s BiH. U međuvremenu je šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler potvrdio da vlasti moraju doneti izmene zakona o sudovima BiH, zatim Izbornog zakona, Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma kao i sprečavamju sukoba interesa kako bi ispunila očekivanja Evropske komisije.

"BiH mora preduzeti određene reforme”, dodao je Grlić Radman. Pri tome je pohvalio napore Saveta ministara BiH predvođenog Borjanom Krišto (HDZ BiH) koja je po njemu učinilo jako puno na evropskome putu.

Dodao je da je izuzetno važno izmeniti Izborni zakon “kako bi se prestalo s diskriminacijom konstitutivnih naroda i građana”.

"To treba uskladiti tako da se obezbedi jednakost tri konstitutivna naroda i ostalih građana. BiH mora funkcionisati na osnovu Dejtonsko-pariskog sporazuma, kao jedna država, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, rekao je ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Grlić Radman.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa