Evropa

Hrvatska opozicija traži političku odgovornost ministra Grlića Radmana - nije prijavio dva miliona evra dividende

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2023

-

23:16

Hrvatska opozicija traži političku odgovornost ministra Grlića Radmana - nije prijavio dva miliona evra dividende
Hrvatska opozicija traži političku odgovornost ministra Grlića Radmana - nije prijavio dva miliona evra dividende - Copyright Tanjug/HINA/ Mario Strmotić

veličina teksta

Aa Aa

Opozicija u Saboru zatražila je političku odgovornost hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana, jer u imovinsku karticu nije upisao 2,1 milion evra dobiti od dividende.

Vladajući HDZ je opoziciji poručio da bi glasati za njegovu smenu, značilo glasati protiv prozapadne politike Hrvatske i da zato odbacuju ovakve političke napade, izvestila je Hina.

Nino Raspudić iz opozicione stranke Most, koji je inicirao ministrovu smenu, rekao je da opozicija nudi "džentlmenski" predlog da Grlić Radman ostane ministar, i da će oni zahtev povući, ukoliko on neprijavljeni iznos uplati u fond za pomoć slavonskim seljacima koji su pretrpeli štete od svinjske kuge.

Ministra i Vladu nisu štedeli ni drugi opozicioni poslanici koji su uputili oštre kritike na njihov račun. 

U žestokoj, dinamičnoj raspravi poslanici su izneli seriju uvreda, replika, pa je predsednik Sabora Gordan Jandroković podelio brojne opomene.

Pitanje političke odgovornosti šefa diplomatije pokrenula je opozicija, 37 poslanika, na inicijativu Mosta.

Grlić Radman nije u svoju imovinsku karticu upisao dobit od dividende u iznosu od 2,1 miliona evra. Radi se o zaradi koju je ostvario na ime suvlasničkog udela u firmi Agroproteinka. 

Ta se priča otvorila usred krize s afričkom svinjskom kugom, jer ta firma se jedina u Hrvatskoj bavi problemom rešavanja uginulih, odnosno eutanaziranih životinja.  

Ovo je drugi put za nešto više od godinu dana da se u pitanje dovodi poverenje ministru spoljnih poslova pošto ga je u julu opozicija kritikovala da nije ispunio ni jedan spoljnopolitički cilj Hrvatske.

 

Komentari (0)

Evropa