Region

Parlamentarni i drugi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji 8. maja 2024. godine

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2023

-

18:12

Parlamentarni i drugi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji 8. maja 2024. godine
Parlamentarni i drugi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji 8. maja 2024. godine - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Parlamentarne stranke u Skupštini Severne Makedonije dogovorile su danas da parlamentarni izbori budu održani 8. maja naredne godine, zajedno sa drugim krugom predsedničkih izbora, dok će prvi krug izbora za predsednika RSM biti održan 24. aprila.

"Ove datume smo dogovorili imajući u vidu zakonske rokove i verske praznike. Konačno, posle 17 godina imaćemo redovne parlamentarne izbore, a to govori o dobroj vladinoj politici“, izjavio je premijer RSM Dimitar Kovačevski.

Kovačevski je rekao da će 100 dana pre izbora ili 28. januara biti formirana tehnička vlada i da će biti ispoštovan ranije postignut dogovor da premijer bude iz redova najuticajnije partije Albanaca DUI - Demokratske unije za integracije.

Inače, predizborna groznica je već počela da trese Severnu Makedoniju, a najveća vladajuća i najveća opoziciona stranka, SDSM i VMRO-DPMNE uverene su u pobedu. Dogovor o datumu izbora, parlamentarnih i predsedničkih, u Severnoj Makedoniji naredne godine ostao je u senci današnjih događaja vezanih za dvostruko ubistvo, maloletne Vanje Đorđevske kraj Skoplja i starijeg čoveka iz Velesa, čija tela su pronađena sinoć.

Kada je reč o dogovorenim datumima izbora, lideri SDSM i VMRO-DPMNE, Dimitar Kovačevski i Hristijan Mickoski, saopštili su da je postignut široki konsenzus. Mickoski je potvrdio da su se dogovorili oko datuma, ali je izrazio nezadovoljstvo zbog nepoštovanja pravila da se šest meseci pre početka izbora ne interveniše po pitanju Izbornog zakona.

Prema dogovorenim datumima, predizborna kampanja će u Severnoj Makedoniji početi 4. aprila, a izbori će biti raspisani krajem februara, preneli su skopski mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa