Region

"Previše je tragično, previše je tužno": Posle ubistva devojčice u Skoplju otvorena brojna pitanja, javnost u šoku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/12/2023

-

15:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ubistvo četrnaestogodišnje devojčice, koja je nestala u centru Skoplja, ispred svoje kuće, uznemirilo je javnost u regonu, a naročito u Severnoj Makedoniji. Nakon sedmodnevne potrage za njom i tragičnog epiloga, ova tema je jedina o kojoj se sada govori i u drugi plan su pale sve ekonomske i političke priče. Naročito su uznemireni roditelji, a neka od pitanja koja se sve vreme prožimaju su - zašto se to dogodilo i kako je moguće da dete nestane usred bela dana, a da to niko ne primeti? Ovako novinar iz Severne Makedonije Mile A. Ristevski za Euronews Srbija opisuje trenutnu atmosferu u svojoj zemlji nakon ubistva koje je potreslo region. Otac je danas pred skopskim specijalnim javnim tužilaštvom negirao umešanost u otmicu i ubistvo svoje ćerke.

Javnost je dodatno uznemirena i zbog vesti da je makedonska policija nedaleko od tela devojčice pronašla i telo sedamdesetčetvorogodišnjeg P.Ž. čiji nestanak je prijavljen dva dana pre nestanka V.Đ. Kako su nadležni tada saopštili, njegov automobil je korišćen u otmici deteta i to je jedina povezanost između njih dvoje u ovom slučaju.

Sahranjena Vanja Đorđevska

Na gradskom groblju u Butelu danas je sahranjena četrnaestogodišnja Vanja Đorđevska, javila je skopska tv Kanal5. Ranije danas u Institutu za sudsku medicinu i kriminologiju završena je obdukcija tela devojčice i 74-godišnjeg Panče Žežovskog iz Velesa.

Izveštaji sa rezultatima još nisu dostavljeni tužilaštvu. Oni bi trebalo da kažu tačan uzrok i vreme nasilne smrti.

Pored paljenja sveća i upisivanja u knjigu žalosti koja je otvorena u osnovnoj školi koju je V.Đ. pohađala, na društvenim mrežama objavljen je i poziv na protest koji bi u subotu, u 10 sati, trebalo da se održi u Gradskom parku u Skoplju. Kako se navodi, za građane je, naime, neprihvatljivo da je devojčica ubijena iz koristoljublja i da je u njenu otmicu, a možda i ubistvo, umešan i njen otac. 

Takođe, na društvenim mrežama se potpisuje peticija kojom se traži smrtna kazna za počinioce brutalnih ubistava, koju je do sada potpisalo više od 15.000 građana. Ovim povodom oglasio se i ministar pravde Severne Makedonije Krenar Loga sa porukom da Ustav RSM zabranjuje smrtnu kaznu.

"Ustav zabranjuje smrtnu kaznu, kao i protokoli i druge konvencije koje smo usvojili. Ja sam među onim građanima ove zemlje koji misle da bi smrtna kazna bila spas za te monstrume i stava sam da kaznu treba da izdržavaju do kraja života, svesni šta su uradili", rekao je Loga.

Određeno zadržavanje ocu "kako ne bi pobegao ili oemtao istragu"

Krivični sud Severne Makedonije odredio je sinoć zadržavanje do 48 sati ocu ubijene devojčice, ''kako ne bi pobegao ili ometao istragu'', a od ranije su u pritvoru još trojica osumnjičenih.

Međutim, prvoosumnjičeni Ljupčo Palevski nalazi se u bekstvu i van je zemlje, pa je za njim je raspisana međunaropdna poternica. Ristevski u razgovoru za Euronews Srbija kaže da nije izenađen ovakvim postupanjem nadležnih.

"Bilo je sasvim normalno da se raspiše međunarodna poternica, s obzirom na to da se već zna da je on preko Beograda napustio zemlju, prešao u Beograd i onda produžio za Bugarsku, možda čak i dalje u Tursku. Postoje takve spekulacije o njegovom kretanju. Ja se nadam da će ubrzo Bugari ili Turci, ako je eventualno prešao u Tursku, da ga pronađu i izruče", rekao je. 

MVR/MUP Severne Makedonije

 

"Severna Makedonija nema potpisanu zajedničku ekstradiciju sa Bugarskom, ali verujem da posle ovakvog zločina Bugari neće da prave problem", dodao je.

On navodi da se i dalje u javnosti dosta spekuliše zbog čega je devojčica kidnapovana i ubrzo nakon toga i ubijena.

"Previše je tragično, previše je tužno. Sve je palo u drugi plan. Roditelji su, što je normalno, uplašeni za živote svoje dece. Devojčica je usred bela dana kidnapovana. Da li je ona poznavala izvršioce, to možda i u ovom momentu nije bitno. Ali sve se svodi na to da je jedan mladi život ugašen. Ljudi su uzneireni i samo se ovome priča", dodaje on.

Šta je sa glavnoosumnjičenim?

Podstimo, juče je adovakt V.S. izjavo da je glavnoosumnjičeni Palevski 30. novembra od njega tražio da ga odveze u Beograd na lekarske preglede, kao i da nije znao ništa o ubistvima devojčice i 74-ogodišnjeg muškarca.

Kako je tada preneo Tanjug, on je u telefonskom razgovoru za makedonski portal Telma rekao da je osumnjičenog odvezao u Beograd jer ovaj nije imao automobil.

"Nemam nikakve veze sa ovim, znam da je trebalo da ide u Beograd, rekao je da je zakazao preglede. Vratio sam se u Skoplje, on je ostao jer je sutradan trebalo da ide na pregled. Rekao je da će da ide u Istanbul. Kada sam se vratio policija ga je tražila, ja sam im sve rekao", rekao je on tada i dodao da je o svemu obavestio policiju.

Euronews

O slučaju se oglasilo i bugarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je juče saopštilo da "za sada nema informacija" da se na njihovoj teritoriji nalazi osoba glavnoosumnjičena za otmicu i dvostruko ubistvo kod Skoplja i Velesa. 

Inače, Ristevski kaže da je Ljupčo Palevski je u poslednje vreme bio aktuelan u javnosti. 

"Ovih zadnjih godina imao je neki podcast, imao je partiju koja se zvala Desna, bio je radikalan. Povezuju ga sa urbanom mafijom koja je gradila krajem 90. početkom 2000. godina. Međutim, niko nije mogao da pretpostavi da bi mogao da učini nešto za šta je osumnjičen", rekao je Ristevski.

Jurić: Potrebna regionalna saradnja oko platforme "Pronađi me"

Sistem za hitno obaveštavanje javnosti o nestanku deteta u svetu poznat kao "Amber Alert" od sredine oktobra radi u Srbiji, pod nazivom "Pronađi me", a direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je ovom prilikom da je naša zemlja prva u regionu koja je uvela ovakav sistem.

On je u razgovoru za Euronews Srbija rekao da ovako nešto ne postoji u zemljama regiona, pa ni u Severnoj Makedoniji, i dodaje da bi regionalna saradnja ovim povodom bila od velikog zančaja.

"Kada govorim o Severnoj Makedoniji, nijedna zemlja u regionu, pa ni Severna Makedonija, nema ovakav sistem, nažalost. Ja sam nekako inicirao i imao sam već razgovor sa predstavnicima Bosne i Hercegovine i Crne Gore, ali govorio sam i u prethodnom periodu da dok se ne uključe sve zemlje regiona, sam sistem neće dostići pravu funkcionalnost. Moja je želja da sve zemlje regiona imaju sistem i da se on sinhronizuje i da se pali u slučajevima kao što se desio sada u Skoplju, jednostavno kada se desi nestanak, da sve zemlje u regionu budu obaveštene u isto vreme", rekao je Jurić.

Euronews

Ristevski potvrđuje da ovakva platforma još uvek ne postoji u njegovoj zemlji, i dodaje da veruje da bi to dosta olakšalo policiji da radi svoj posao.

"U ovom momentu baš i nisam upoznat sa ovom platformom, to znači da nije još počela da radi. MUP se informiše i preko društvenih mrža, ali bi ovo dodatno pomoglo", rekao je on.

Detalji o ubistvima koji su potresli region

Devojčica V.Đ. nestala je 27. novembra, u prepodnevnim časovima kada je krenula u školu. Kidnapovana je u blizini kuće i ubijena istog dana hicem iz pištolja. Poslednji signal sa njenog telefona tog dana izgubio se ispred Univerzalne sale na bulevaru "Partizanski odredi" u Skoplju.

Njeno telo je pronađeno nedelju uveče, a dan kasnije je ovim povodom održana i konferencija za novinare. Glavni tužilac Gavrilo Bubevski rekao je tada da je devojčica stavljena u vreću za spavanje i tako odneta na lokaciju na kojoj je ubijena i zakopana.

Motiv otmice i ubistva navodno je bilo koristoljublje, a prema rečima ministra unutrašnjih poslova Severne Makedonije Olivera Spasovskog, u slučaj je umešan i jedan član njene porodice. Naime, on je označio oca maloletne devojčice kao osobu koja je odala informacije otmičarima o tome kada će ona ostati sama kod kuće.

Nekoliko dana pre njene otmice prijavljen je i nestanak P.Ž. (74) iz Velesa, čije je telo pronađeno u neposrednoj blizini mesta na kome je otkriveno telo devojčice. Prema rečima Spasovskog njegov automobil je korišćen u otmici devojčice i to je jedina povezanost ova dva slučaja. Naime, reč je o čoveku kome je oduzeto vozilo, pošto je jednom od osumnjičenih dugovao novac. P.Ž. nije bio povezan sa devojčicom na koji drugi način.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je, u koordinaciji i pod rukovodstvom javnog tužilaštva, tokom protekle noći rasvetlilo slučaj, obezbeđeni su dokazi za ubistvo dve osobe, maloletnice, koja je pronađena zakopana u okolini Skoplja i starije osobe, koja je zakopana u okolini Velesa", rekao je tada Spasovski.

Printskrin/Kanal 5 Televizija

 

Roditelji ubijene V. Đ. su prema njegovim rečima razvedeni. Osumnjičeni za ubistvo, koje je Spasovski nazvao monstrumima, poznavali su porodicu devojčice.

Glavni tužilac Gavril Bubevski izjavio je da su tri osumnjičene osobe za dvostruko ubistvo, tokom saslušanja priznale ko je u šta bio umešan, preneo je Tanjug.

"Počinili su dva krivična dela – otmicu radi imovinske koristi i krivična dela – ubistvo. Ovi zločini se najstrože kažnjavaju u Makedoniji. Zatraženo je zadržavanje od 48 sati jer su u toku drugi pretresi i veštačenja. Zatim će MUP izaći sa krivičnom prijavom, nakon čega će javno tužilaštvo otvoriti formalni istražni postupak", rekao je tužilac Bubevski.

Istakao je da postoje izjave osumnjičenih kako je za samo dva sata sve izmaklo kontroli i devojčica je ubijena.

"Nasilnike je uhvatila panika jer se oko pronalaska deteta angažovala celokupna javnost, pa su odlučili da će novac potražiti kasnije i detetu oduzeli život", precizirao je Buvevski odgovarajući na pitanja novinara.

Komentari (0)

Evropa