Region

Hrvatski zavod za statistiku objavio podatke uz božićne pesme

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2023

-

13:58

Hrvatski zavod za statistiku objavio podatke uz božićne pesme
Hrvatski zavod za statistiku objavio podatke uz božićne pesme - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je na svom sajtu statističke podatke koje je povezao sa popularnim božićnim pesmama.

Dolazak Božića mnogi u zapadnom svetu povezuju sa pesmom "All I want for Christmas is you" ("Sve što želim za Božić si ti") Maraje Keri, a Državni zavod za statistiku je tim povodom objavio da je u decembru 2022. godine u Hrvatskoj sklopljeno 929 brakova.

DZS je podsetio i na omiljeni hit "Last Christmas" ("Prošlog Božića") koji je proslavio pevač Džordž  Majkl, uz napomenu da su cene brašna, jaja, maslaca i šećera, namirnica neophodnih za pravljenje prazničnih poslastica, porasle u odnosu na prošli Božić.

Cene jaja u Hrvatskoj su u novembru međugodišnje porasle za 3,2 odsto, maslaca za dva odsto, brašna i žitarica za 9,3 odsto, dok je šećer poskupeo za čak 19 odsto, navodi DZS.

Za Božić mnogi prelaze velike udaljenosti automobilom kako bi bili sa svojom porodicom, na šta podseća pesma "Driving home for Christmas" ("Vozeći kući za Božić").

Hrvatski DZS tim povodom je objavio da je u Hrvatskoj u 2022. godini bilo 2,3 miliona vozača i to 57,3 odsto muškaraca i 42,7 odsto žena, dok je broj registrovanih automobila iznosio 1,8 miliona.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa