Region

Milatović: Članstvo u EU 2028. godine moguće, tome treba da stremimo

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2023

-

21:40

Milatović: Članstvo u EU 2028. godine moguće, tome treba da stremimo
Milatović: Članstvo u EU 2028. godine moguće, tome treba da stremimo - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da će se program "Evropa sad 2" realizovati onako kako je i najavljivano u predizbornoj kampanji, napominjući da postoji jasno definisan put, koji vodi do tog cilja, a koji se sastoji iz pet koraka koje je još ranije prezentovao.

Milatović ističe da će sve to zavisiti od postojanja političke volje i znanja donosilaca odluka.

"Ja sam optimista i mislim da su upravo svi ovi koraci koje sam naveo vrlo realni. Mislim da su neki od njih već preduzeti ili se preduzimaju. Upravo iz tog razloga sam i pozdravio fokus budžeta na izgradnju druge deonice auto-puta. Ovde je trenutno samo pitanje sledećeg, postojanja političke volje, postojanja političkog kapaciteta da iznesete ove reformske poduhvate i postojanje znanja od strane donosilaca odluka da upravo urade sve ove korake na jedan dobar način kako bi zemlja došla do cilja”, rekao je Milatović za RTCG.

On je naveo da je u procesu EU integracija puno vremena izgubljeno, i da građani i privreda trpe štetu zbog toga što Crna Gora nije deo Unije.

Podsetio je na izjave da bi Crna Gora mogla do 2026. godine da zavši pregovore a da se članstvo desi do 2028. godine. Predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen, kako je rekao, i sama je navela da Crna Gora može da bude "uspešna priča".

"Još je dodatno veća odgovrnost na nama da ubrzamo evropski put i da do 2026. godine uradimo ono što je do nas. Neki važni koraci na tom putu su već napravljeni, izabran je sedmi sudija Ustavnog suda, dobili smo Sudski savet nakon više godina u punom sastavu, dobićemo vrhovnog državnog tužioca i sve to je dobro dočekano u Briselu. Mi treba da završimo naše obaveze kako bismo 2028. godine postali punopravna članica. To jeste ambiciozan čin, ali njemu treba da stremimo kao društvo", kazao je šef crnogorske države.

Založio se za nastavak pravosudnih reformi i nastavak borbe protiv kriminala i korupcije.

Kaže da je selektivna pravda ono što je u ranijem periodu najviše tištilo građane Crne Gore. Milatović smatra da je potrebna veća distribucija pravde.

"Potrebni su nam časni ljudi, ljudi od integriteta koji će se boriti za pravdu u Crnoj Gori. To u prethodnom periodu nije bio slučaj, jer smo imali ljude koji su naše pravosuđe držali u jednom nepravednom statusu", kazao je Milatović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa