Region

Održana svečana akademija povodom Dana Republike Srpske

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/01/2024

-

19:07

Održana svečana akademija povodom Dana Republike Srpske
Euronews/Slaven Dimitrić - Copyright Euronews/Slaven Dimitrić

veličina teksta

Aa Aa

U Sportskoj hali Borik u Banjaluci održana je svečana akademija povodom obeležavanja Dana Republike Srpske. Akademiji su prisustvovali zvaničnici Republike Srpske i Srbije i partijarh SPC Porfirije. 

Reporter Euronews Srbija preneo je da se početak svečane akademije, kada su u govornici poslali isključivo poruke mira i stabilnosti, nešto razlikovao od njenog završetka. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da se protiv Srpske vodi hibridni rat iza koga stoji Amerika zajedno sa određenim strukturama.

On je rekao da nastoji da sačuva ustavnu poziciju Republike Srpske, poštujući slovo Dejtona, a pozdravio je podršku Srbije ali i Rusije.

Euronews/Slaven Dimitrić

 

Dodik je negativno komentarisao i današnju američku vojnu vežbu čiji su avioni leteli iznad BiH.

Iz Ambasade SAD su poručili da je reč o vežbi koju sprovode sa oružanim snagama BiH i da je njen isključivi cilj mir na Zapadnom Balkanu.  

Na početku pročitano pismo Aleksandra Vučića

Na pocetku akademije pročitano je i pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On je rekao da Srbija čestita dan srpske 9. januar i poručio da Srbija stoji iza Dejtonskog mirovnog sporazuma i da poštuje teriorijalni integritet BiH.

"Verovali smo da su teška vremena iza nas, ali se plašim da teška vremena za Republiku Srpsku i Srbiju tek dolaze jer je vreme izazova i za jedne i za druge. Srbija svoj stav neće menjati i ostaće privržena slovu Dejtona podržavajući teritorijalni integritet BiH", naveo je Vučić uz ocenu da je zajednički zadatak očuvanje mira i budućnosti. 

Prisutnima na akademiji se obratio i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić.

On je takođe potvrdio da Srbija stoji iza Republike Srpske i da poštuje onu Republiku Srpsku sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.  

Tanjug/SRNA/Ana Bencun

 

Svečanoj akademiji prisustvovali su i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i ministar za rad Nikola Selaković, kao i Aleksandar Vulin u funkciji senatora Republike Srpske.

Na svečanoj akademiji govorio je i patrijarh srpski Porfirije koji je pozvao na mir i stabilnost u ovom entitetu. 

Patrijarh Porfirije je na svečanoj akademiji rekao da je suštinsko opredeljenje srpskog naroda opredeljenost prema Hristu, pravdi, miru i ljubavi.

"Slaviti bilo kog svetitelja znači ugledati se na njegov način života. Najkarakterističnije za Svetog Stefana je njegovo opredeljenje prema Hristu i jasan cilj prema životu", naveo je patrijarh i dodao: "Neko bi hteo da kaže da ne treba da slavimo Svetog Stefana. Imaju pravo da to kažu i da misle, ali nama je jasno da oni ne razumeju šta znači slaviti svetitelja". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa