Region

Kovačevski: Plan rasta predstavlja simbol posvećenosti EU reformama širom Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2024

-

12:01

Kovačevski: Plan rasta predstavlja simbol posvećenosti EU reformama širom Zapadnog Balkana
Dimitar Kovačevski - Copyright Tanjug/Valda Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je danas da Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja moćni simbol posvećenosti EU reformama širom Zapadnog Balkana i odlučnu želju za transformacijom i usaglašavanjem regionalne ekonomije standardima EU.

"Ova posvećenost nije samo deklarativna, već se ogleda kroz grantove i povoljne kredite. Pomoću Plana rasta zemlje Zapadnog Balkana sprovešće fundamentalne reforme i stvoriti snažne veze kroz regionalna tržišta. U ovom procesu pristup finansijskoj pomoći je ključni element", rekao je Kovačevski otvarajući panel diskusiju lidera regiona u Skoplju na skupu "Zapadni Balkan i EU".

On je dodao da strategija dvojne integracije ne samo da ubrzava proces pristupanja Evropskoj uniji, već donosi i neposredne koristi regionu u vidu povećanja trgovine i investicija, poboljšana konkurentnost i poboljšana regionalna povezanost.

"Uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta je od vitalnog značaja iz dva ključna razloga. Prvo, ono igra ključnu ulogu u oslobađanju ekonomskog potencijala regiona, otvarajući vrata za lokalna preduzeća i radnike, i čineći ga privlačnijim za evropske investitore. Drugo, ovo tržište deluje kao odskočna daska ka jedinstvenom tržištu Evropske unije prihvatanjem i primenom standarda Evropske unije", rekao je Kovačevski.

Kovačevski je dodao da jedinstveno tržište stvara veliku priliku za ekonomski rast, inovacije i povećanu konkurentnost, ali i osigurava političku stabilnost, usklađujući zemlje regiona sa demokratskim vrednostima i zajedničkim principima upravljanja.

"To je više od samog tržišta, a koristi nisu samo ekonomske. One se protežu na jačanje diplomatskih veza, podsticanje regionalne stabilnosti i obezbeđivanje obećavajućih izgleda za Zapadni Balkan u okviru Evropske unije", rekao je Kovačevski.

U Skoplju se danas održava susret "Zapadni Balkan i EU" i sastanak lidera o Planu rasta za Zapadni Balkan, čiji je domaćin makedonski premijer Dmitar Kovačevski.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa