Region

Ambasadorka Hrvatske u Sofiji pozvana na razgovor zbog Milanovićevih izjava

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2021

-

14:30

Ambasadorka Hrvatske u Sofiji pozvana na razgovor zbog Milanovićevih izjava
Zoran Milanović - Copyright Tanjug/Hina/Damir Seničar

veličina teksta

Aa Aa

Bugarska je preko ambasadorke Hrvatske u Sofiji Jasne Ognjanovac zatražila pojašnjenje izjave predsednika Zorana Milanovića na samitu Brdo-Brioni, da se zvanična Sofija meša u unutrašnje stvari Severne Makedonije, što je za tu zemlju, kažu, neprihvatljivo.

Milanović je početkom sedmice na Brdu kod Kranja izjavio da se Severna Makedonija "nalazi u nemogućoj poziciji" i da joj jedna članica Unije (Bugarska) ulazi u "intimni prostor" zahtevom da u udžbenicima istorije "svoju nacionalnu genezu definiše onako kako to traži susedna država".

Ambasadorka Ognjanovac pozvana je u bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova na razgovor tim povodom, prenela je makedonska agencija MIA.

Ognjanovac je u tom resoru primio generalni direktor za evropska pitanja Rumen Aleksandrov, koji joj je preneo da je izjava hrvatskog predsednika "neprihvatljiva i neopravdana".

Aleksandrov je ocenio da je to razočaravajuće "s obzirom na odličan bilateralni dijalog Zagreba i Sofije i jednoglasnost po nizu tema iz evropske i regionalne agende, ali i činjenice da su Bugarska i Hrvatska, kao susedi u regionu, prirodno povezani zajedničkim interesom za reformu, stabilizaciju i skoro integrisanje zemalja Zapadnog Balkana u EU".

Od Ognjanovac je zatraženo pojašnjenje razloga za takvu izjavu Milanovića, a ona se obavezala da će preneti bugarski stav zvaničnom Zagrebu.

Ona je tom prilikom istakla potrebu saradnje Bugarske i Hrvatske radi obezbeđivanja stabilnosti Zapadnog Balkana i evropske perspektive regiona.

profimedia

 

"Severna Makedonija je žrtva Bugarske"

Predsednik Zoran Milanović izjavio je da je Severna Makedonija žrtva Bugarske i da je zvanična Sofija navikla da Skoplje tretira kao nekog za šutiranje sa strane, a to, kaže, nije u redu.

"Oni (Makedonija) igraju uzorno i po pravilima, ispunili su sva demokratska pravila koja možete zamisliti. Pokorili su se grčkim zahtevima, primili su ih u društvo mrtvih pesnika, ali ovaj uslov Bugarske je previše. O nekim stvarima treba javno progovoriti. Makedonija je tu žrtva", rekao je Milanović.

Dodao je i da Hrvatska ima iskustvo i rata i pregovora kakva, kako kaže, nema niko u centralnoj i istočnoj Evropi.

"Hrvati imaju iskustvo i rata i pregovora kakva nema niko u srednjoj i istočnoj Evropi", rekao je Milanović novinarima, preneli su hrvatski mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa