Region

Hrvatskoj preti scenario iz Ruande i Kambodže: U rangu je sa zemljama u kojima se desio genocid

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2024

-

10:17

Hrvatskoj preti scenario iz Ruande i Kambodže: U rangu je sa zemljama u kojima se desio genocid
Zagreb - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska je zemlja s najvećim udelom mlađeg staračkog stanovništva na svetu, pokazuju podaci Evrostata i UN-a prema kojima su čak 20,6 posto stanovnika Hrvatske građani starosti između 60 i 74 godine, piše danas zagrebački Jutarnji list.

Hrvatska je, prema dostupnim podacima, koje je obradio demograf dr Nenad Pokos, s Instituta društvenih nauka "Ivo Pilar", jedina država na svetu u kojoj je ta starosna grupa veća od 20 posto, ako se ne računa Monako, koji se zbog izrazito malog broja stanovnika u pravilu ne uvrštava u komparativne analize (u Monaku je udeo te starosne grupe stanovnika 0,3 postotna boda veći nego u Hrvatskoj).

Zbog srazmerno niskog očekivanog trajanja života, Hrvatska nema ujedno i najveći udeo stanovnika starijih od 75 godina, iako je reč o najbrže rastućoj starosnoj grupi. Poređenja radi, u Japanu - državi koja ima drugi najveći udeo stanovnika starosti od 60 do 74 godine - očekivani životni vek 2020. bio je 84,6 godina, a u Hrvatskoj gotovo sedam godina niži (77,7 godina).

U starosnoj grupi od 60 do 75 godina, dobar deo čine pripadnici tzv. baby-boom generacije, rođene u periodu nakon Drugog svetskog rata.

"Skorim ulaskom 'baby boom' generacija u životnoj dobi kada će biti znatno podložniji riziku smrti te daljim smanjenjem broja živorođenih, za dve do tri godine u Hrvatskoj će umirati dvostruko više stanovnika nego što će ih se rađati. Takvi slučajevi posle Drugog svetskog rata zabeleženi su samo u državama gde je dolazilo do genocida, poput Kambodže i Ruande, te u nekoliko  niskonatalitetnih država toekom pandemije (Japan, Bugarska)", kaže dr Pokos.

Uz sva ta saznanja, kaže dr Pokos, Veće za demografsku revitalizaciju hrvatske Vlade je prošlog meseca održalo sednicu nakon gotovo četiri godine, Strategija demografske revitalizacije donosi se bez ijedne mere, Grad Zagreb ukinuo je meru roditelja hranitelja,  a saborski Odbor za demografiju i dalje ne postoji niti se najavljuje njegovo osnivanje u novom sazivu.

Prošle godine u Hrvatskoj se prvi put otkad postoje merenja, rodilo manje od 33.000 dece (konačni podaci još nisu gotovi, no, prema prvim podacima, broj rođenih jedva je prešao 32.000).

Istovremeno je umrlo gotovo 52.000 ljudi. U vreme kada su se rađali oni koji danas imaju 70 godina (1953), rođeno je gotovo 90.000 ljudi, dok je broj umrlih bio oko 42.000.

Dodatno, značajno opada udeo dece u društvu: u odnosu na 20,6 posto stanovništva starosti od 60 do 74 godine, 2022. je u Hrvatskoj bilo samo 14,3 posto dece do 14 godina. Nasuprot tome, ističe dr. Pokos, još 2001. najmlađi stanovnici, s udelom od 17,1 posto bili su brojniji od stanovnika starosti od 60 do 74 godina, kojih je tada bilo 16,2 posto.

Za dve do tri godine u Hrvatskoj će umirati dvostruko više stanovnika nego što ih će se rađati, kaže demograf dr Nenad Pokos s Instituta "Ivo Pilar"
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa