Region

U Sobranju usvojen Zakon o upotrebi makedonskog jezika

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2024

-

17:14

U Sobranju usvojen Zakon o upotrebi makedonskog jezika
U Sobranju usvojen Zakon o upotrebi makedonskog jezika - Copyright Printskrin/sobranie.mk

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici makedonskog Sobranja usvojili su Zakon o upotrebi makedonskog jezika, koji će zameniti prethodni iz 1998. godine.

Zakon je usvojen većinom glasova poslanika na prvoj sednici Sobranja, kojoj je predsedavao novo izabrani predsednik parlamenta Jovan Mitreski.

Zakonom je propisana obavezna lektura svih materijala, uz objavljivanje imena lektora, obavezno zapošljavanje lektora u svim javnim ustanovama i organima vlasti, u državnim institucijama, školama, izdavačkim kućama, medijima, što se očekuje da poveća interesovanje za studiranje. makedonskog jezika. Predviđeno je osnivanje Inspektorata koji će vršiti nadzor nad primenom zakona.

Ministarka kulture Bisera Kostadinovska-Stojčevska je predstavljajući Zakon rekla da novi zakon nudi rešenja i mehanizme za izgradnju odgovarajuće jezičke politike, dodatne mehanizme u cilju jačanja poštovanja makedonskog standardnog jezika i njegove pravilne upotrebe.

Kostadinovska Stojčevska je, kako prenose skopski mediji, rekla i da novi zakon daje pravni osnov za donošenje nacionalne strategije za makedonski jezik, a iz njega proističu značajne inicijative, poput stipendiranja učenika četvrte godine srednjeg obrazovanja i studenata osnovnih, master i doktorskih studija, što, kako je rekla, smatra velikim korakom ka motivisanju mladih za učenje makedonskog jezika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa