Region

CDT traži pojašnjenje nedoumica u preliminarnim rezultatima popisa stanovništva u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

12:58

CDT traži pojašnjenje nedoumica u preliminarnim rezultatima popisa stanovništva u Crnoj Gori
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nevladino udruženje Centar za demokratsku tranziciju (CDT) Crne Gore traži zakazivanje sednice Odbora za praćenje primene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i praćenje sprovođenja procesa popisa, na kojoj bi se pružile dodatne informacije o preliminarnim rezultatima popisa.

Uprava za statistiku Crne Gore (Monstat) predstavila je 25. januara preliminarne podatke popisa koji se tiču samo broja stanovnika, stanova i domaćinstava, a iz CDT traže i odgovor na neka pitanja kojima bi se, kako kažu, otklonile nedoumice.

Programska direktorka Milica Kovačević kaže da CDT smatra da je ovaj Odbor doprineo zakonitom i transparentnom sprovođenju popisa, pozitivno utičući na politički ambijent za održavanje popisa i povećanje poverenja građana u ovaj proces.

"U tom duhu dolazi i ova naša inicijativa jer verujemo da je Odbor pravo mesto da se rasprave eventualna sporna pitanja i razjasne nedoumice", rekla je Kovačević.

Prema preliminarnim rezultatima Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u 2023. godini, koje je Monstat saopštio, tokom faze prikupljanja podataka ukupno je popisano 673 203 lica, prikupljeni su podaci o 217.441 domaćinstvu i 396.873 stana, dok u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika.

Kovačević podseća da je na osmoj sednici Odbora za praćenje primene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa održanoj 28. decembra 2023. godine, direktor Monstata Miroslav Pejović predstavio Odboru izveštaj o sprovođenju popisa i saopštio da je na taj dan popisano ukupno 627.340 lica, 201.905 domaćinstava i 365.139 stanova.

Nakon ovoga dana, do 30. decembra, prema Uredbi o dopuni uredbe o utvrđivanju perioda sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova i referentnog momenta popisa, mogla su biti popisana samo lica koja su do 28. decembra obavestila Monstat da u odnosu na njih nije sproveden popis.

Direktor Monstata je, podseća Kovačević, na sednici Odbora saopštio da je ova institucija dobila „ne veliki, ali značajan broj poziva“ građana. Ona podseća da je Pejović 29. decembra 2023. godine, tokom gostovanja u Dnevniku TVCG, saopštio da je do tog trenutka popisano ukupno 632.083 lica, i izjavio da je za sutrašnji dan zakazano svega nekoliko poseta. Predstavnici Monstata su i u više ranijih javnih nastupa u poslednjim danima popisa isticali da se radi o pojedinačnim slučajevima koji nisu obuhvaćeni tokom prethodnog perioda.

"Međutim, kada se uporede preliminarni rezultati popisa sa onim podacima koji su saopšteni na sednici Odbora 28. decembra i za RTCG 29. decembra, zaključuje se da je u poslednja dva dana, nakon završetka popisnog perioda popisano 45.863 lica, odnosno da je 30. decembra popisano preko 41.120 lica. Takođe, velike su razlike i u saopštenim podacima o broju popisanih domaćinstava i stanova. Na osnovu svog višegodišnjeg iskustva u praćenju zvanične statistike i direktnog učešća u nacionalnim popisima, CDT smatra da se radi o ogromnim razlikama, i o broju lica, domaćinstava i stanova koji nije realno mogao biti popisan za dan ili dva, kada je popis praktično završen i vršena su sporadična ili popisivanja po pozivu", navela je Kovačević.

Zbog toga u CDT-u predlažu zakazivanje sednice Odbora na ovu temu kako bi se ponudila adekvatna objašnjenja o ovoj pojavi. Navode da, ukoliko objašnjenja izostanu, smatraće da bi ovo moglo baciti ozbiljnu senku na kompletan proces.

"Verujemo da bi Odbor na ovaj način nastavio sa vršenjem svoje važne uloge, kroz omogućavanje da se ove razlike objasne, podaci provere i da se daju precizna objašnjenja kako se ovo moglo desiti, a u cilju povećanja transparentnosti procesa i poverenja javnosti u njegove rezultate", zaključila je Kovačević, preneo je portal podgoričkog Dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa