Region

Grlić Radman o Šmitu: Visoki predstavnik je ostatak prošlosti

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2021

-

08:28

Grlić Radman o Šmitu: Visoki predstavnik je ostatak prošlosti
Grlić Radman o Šmitu: Visoki predstavnik je ostatak prošlosti - Copyright Tanjug/ AP Photo/Olivier Matthys, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman ocenio je da je da je funkcija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini ostatak prošlosti.

Grlić Radman je za nemački "Frankfurter algemajne cajtung" rekao da je funkcija visokog predstavnika relikt iz neposrednog posleratnog perioda, a da danas predstavlja manifestaciju deficita demokratije u političkom životu zemlje.

Govoreći o tzv. bonskim ovlašćenjima visokog predstavnika, koja je dosadašnji predstavnik Valentin Incko iskoristio prilikom nametanja zakona o zabrani negiranja genocida, Grlić Radman rekao da Kancelarija visokog predstavnika ima pravo da koristi bonska ovlaštenja, ali je ocenio da njihova primena predstavlja deficit demokratije koji je nespojiv s evropskim ambicijama Bosne i Hercegovine.

Podsetimo, novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit juče je preuzeo dužnost u prostorijama OHR u Sarajevu od Valentina Incka, a u narednim danima se očekuju njegovi susreti sa domaćim zvaničnicima, prvenstveno članovima Predsedništva BiH, kao i predstavnicima nevladinog sektora.

Tim povodom, srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nema nameru da razgovara sa, kako ističe, "lažnim i neimenovanim" novim Visokim predstavnikom i da neće biti na sastanku sa njim u Predsedništvu.

Dodik smatra da je Šmitovo imenovanje lažno, jer nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN-a. Dodao je i da RS ne sme da dozvoli da neizabrani stranac pregovara o bilo čemu sa srpskim predstavnicima ili nameće bilo kakve odluke.

Preporuka za vas

Šmit na prijemu u Sarajevu: Dolazim kao prijatelj
Vanredna konferencija za novinare Milorada Dodika, najavio da neće prisustvovati sastanku sa Šmitom
Šmit: Samo kroz zajedničke napore i uz podršku BIH može da se vrati na put napretka

Komentari (0)

Evropa