Region

Milatović se sastao sa turskim šefom diplomatije: Ankara zabrinuta jer Crna Gora odbija da izruči Binalija Čamgoza

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2024

-

16:06

Milatović se sastao sa turskim šefom diplomatije: Ankara zabrinuta jer Crna Gora odbija da izruči Binalija Čamgoza
Milatović se sastao sa turskim šefom diplomatije: Ankara zabrinuta jer Crna Gora odbija da izruči Binalija Čamgoza - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da je tokom susreta sa ministrom spoljnih poslova Turske Hakanom Fidanom, na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, turska stana izrazila zabrinutost zbog odluke crnogorskih vlasti da ne izruče njihovog državljanina Binalija Čamgoza.

Milatović je objavio na platformi X da je tokom sastanka sa Fidanom dogovorena njegova skora zvanična poseta Ankari, na poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kao i potpisivanje strateškog sporazuma o saradnji, što je, naveo je on, potvrda dobrih odnosa dve zemlje, prenela je RTCG.

"Međutim, turska strana je tokom razgovora izrazila zabrinutost zbog neizručenja njihovog državljanina Binalija Čamgoza, optuženog za teška krivična dela u oblasti organizovanog kriminala", naveo je Milatović.

Ministar pravde Andrej Milović izjavio je nedavno da Crna Gora neće izručiti turskog državljanina Binali Čamgoza, pozivajući se na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i praksu Evropskog suda za ljudska prava, i tvrdeći da bi Čamgoz u Turskoj bio izložen političkom progonu jer je Kurd, kao i da u zatvoru ne bi mogao imati zadovoljavajuće uslove s obzirom na njegovo narušeno zdravstveno stanje.

Turska ga potražuje zbog sumnje u stvaranje kriminalne organizacije i pokušaja ubistava.Binali je zatražio politički azil nakon što je u Crnoj Gori uhapšen po turskoj poternici Interpola.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa