Region

Spajić posle sastanka sa Mišelom u Briselu: EU računa na Crnu Goru, nastaviti sa reformama

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2024

-

21:03

Spajić posle sastanka sa Mišelom u Briselu: EU računa na Crnu Goru, nastaviti sa reformama
Spajić posle sastanka sa Mišelom u Briselu: EU računa na Crnu Goru, nastaviti sa reformama - Copyright EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Crne Gore Milojko Spajić izjavio je nakon sastanka s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom da su u Briselu oduševljeni progresom koji je napravljen u Crnoj Gori za samo tri meseca.

"Obećavajuće su poruke, smatram da postoji veliki prostor za napredak u mesecima koji slede. Poslali smo očekivanja da želimo da se IBAR desi u toku belgijskog presedavanja, kada bismo otvorili mogućnost da zatvaramo poglavalja ove godine ubrzanim tempom", istakao je Spajić za TVCG.

Što se tiče plana rasta, poručuje Spajić, poslata je poruka da Evropa računa na Crnu Goru kao i da Crna Gora računa na pomoć Evropske unije kroz plan rasta.

Na sastanku sa predsednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, Spajić je istakao je da je izuzetno bitno nastaviti reforme i insistirati na vladavini prava, a kao odličnu praksu u rešavanju važnih pitanja, izdvojio je način na koji je urađen popis u decembru prošle godine.

Tokom sastanka u Briselu, Spajić je naglasio da će i dalje posebno insistirati na napretku u reformama vezanim za poglavlja 23 i 24, što će biti prva tačka na svakoj sednici Vlade, uz poseban fokus na efikasnu realizaciju zadataka.

Predsednik Evropskog saveta je konstatovao da je Plan rasta velika šansa za ubrzani razvoj zemalja Zapadnog Balkana, a premijer Spajić dodao da će od ogromne važnosti za Crnu Goru biti da se iskoristi šansa za priključenje jedinstvenom evropskom tržištu, što bi moglo da privuče veliki broj investitora.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, Spajić je istakao da je Crna Gora spremna da uradi domaći zadatak, bez ikakvih prečica i da će reforme približiti tu zemlju vrednostima i standardu članica Evropske unije.

U razgovoru je konstatovano da Crna Gora može biti pravi primer da je proces proširenja živ i da se ispunjavanje merila isplati.

Apostrofirana je i uloga Evropske političke zajednice, kao platforme, koja može poslužiti da se promovišu benefiti proširenja, poput stabilnosti za EU i sigurnosti za zemlje Zapadnog Balkana.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa