Region

Deset stranaka, predvođenih SDP-om, u koaliciji "Za bolju Hrvatsku"

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2024

-

21:31

Deset stranaka, predvođenih SDP-om, u koaliciji "Za bolju Hrvatsku"
Deset stranaka, predvođenih SDP-om, u koaliciji "Za bolju Hrvatsku" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Deset političkih stranka levice i centra postiglo je dogovor o zajedničkom izlasku na predstojeće parlamentarne izbore u Hrvatskoj, saopštio je večeras predsednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Peđa Grbin.

Dodao je da će se koalicija zvati "Za bolju Hrvatsku", prenosi Hina.

"Ovde je 10 političkih stranaka levice i centra koje u potpunosti razumeju u kakvom se trenutku Hrvatska sada nalazi, koje potpuno razumeju u kojem smeeru HDZ gura Hrvatsku. I upravo zato što znamo da Hrvatska može bolje, što znamo da Hrvatska mora bolje, danas smo nakon razgovora dogovorili da ćemo na ovim izborima koji su pred nama nastupiti zajedno", rekao je Grbin nakon sastanka u sedištu SDP-a.

Istakao je da Hrvatska zaslužuje bolje i promene.

"Dosta je onih koji su nas krali, dosta je lopovluka i korupcije", poručio je Grbin.

Uz Grbina, na konferenciji za medije bili su predstavnici stranaka - Fokus, Istarski demokratski sabor, Primorsko-goranski savez, Reformisti, Centar, Radnički front, "Stranka s imenom i prezimenom", Glas i Hrvatska seljačka stranka.

Plenković: HDZ na izbore ide sa ogromnim dostignućima

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da HDZ na naredne izbore ide sa "ogromnim postignućima", dodavši da je u demokratijama dobro testirati poverenje građana.

"U fazi smo da sedam i po godina u kontinuitetu uživamo poverenje hrvatskih građana. U demokratijama je dobro testirati poverenje. Ovog puta idemo na izbore sa ogromnim postignućima", rekao je Plenković za HRT.

Komentarišući okupljanje 10 stranaka u koaliciju "Za bolju Hrvatsku", poručio je da se opozicija nije sistemski pripremala za predstojeće izbore.

"Razlika između nas i njih je što se sistemski pripremamo za naš treći mandat. Mi smo, kad smo izašli sa odlukom - upoznali parlamentarnu većinu i imali jasan smer aktivnosti. Izašli smo spremni sa nosiocima lista od prve do 11. izborne jedinice", rekao je Plenković.

Dodao je da nasuprot vladajućem HDZ-u po treći put stoji "kobasičasta koalicija".

"Nasuprot nas imamo po treći put neke kobasičaste koalicije sklopljene s konca i konopca", rekao je hrvatski premijer.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani pre izbora u Evropskoj uniji, rekao je ranije danas hrvatski premijer Andrej Plenković i najavio raspuštanje Hrvatskog Sabora najkasnije 22. marta.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa