Region

Premijer Federacije BiH: Evidentna politička kriza u BiH, mi smo spremni za dogovor

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2024

-

09:47

Premijer Federacije BiH: Evidentna politička kriza u BiH, mi smo spremni za dogovor
Premijer Federacije BiH: Evidentna politička kriza u BiH, mi smo spremni za dogovor - Copyright Tanjug/AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH i predsednik SDP-a, jedne od članica koalicije tzv. "trojke" koja je sa SNSD-om Milorada Dodika na vlasti na nivou BiH, izjavio je da je evidentno da je BiH ušla u političku krizu.

Nikšić je to rekao ocenjujući aktuelnu političku situaciju u BiH, nakon što je Kristijan Šmit nametnuo izmenjeni Izborni zakon BiH i nakon što je Narodna skupština Republike Srpske noćas usvojila Zaključke u vezi sa Nacrtom izbornog zakona Srpske.

Gostujući na sarajevskoj Federalnoj TV, upitan da komentariše posebnu sednicu NSRS i šta se tamo dogodilo, odgovorio da je to "teško pitanje".

"Na to pitanje teško ja sam mogu dati odgovor. To je koalicija koja u sebi sadrži nekoliko političkih subjekata. Evidentno je da smo ušli u jednu političku krizu, evidentno je da će nam trebati jako puno vremena da se vratimo na puteve kojima smo išli do pre par dana", naveo je Nikšić.

Dodao je da je "trojka" juče pokušala da pošalje poruku i pozove na nastavak razgovora, kako bi iskoristili period do stupanja na snagu drugog dela izmenjenog Izbornog zakona, koji je ranije proglasio visoki predstavnik Kristijan Šmit.

"Da probamo da dođemo do rešenja. Da li će to naići na razumevanje ostalih partija, videćemo. Nakon uskršnjih praznika, pošto smo mi sledeći domaćini, pokušaćemo da organizujemo jedan takav sastanak", rekao je Nikšić.

Tanjug/AP/Armin Durgut

 

Ocenio je da politička klima u BiH nije ugodna.

"Imate svaki čas neko prepucavanje i ultimatume, koji ne mogu prolaziti na ozbiljnoj političkoj sceni. I ovo vreme iza nas je pokazalo, kad razgovarate onda i dođete do određenog kompromisa. Na ovaj način sigurno nismo spremni da razgovaramo, ali smo spremni da tražimo moduse da izađemo iz krize", rekao je premijer Federacije BiH.

Osvrnuo se i na izjavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u kojoj je predstavnike "trojke" nazvao "političkim lažovima, rekavši da ne zna na šta je Dodik mislio.

"Nikad nismo krili da smo spremni na razgovor i kompromis, ali isto tako nismo krili da nećemo popustiti kada je u pitanju interes građana i BiH. Mi u ovom periodu nismo promenili svoj stav i mišljenje. Ja bih radije da smo mi uspeli da se dogovorimo i da smo mi doneli izborni zakon. Ali treba biti svesni da postoji visoki predstavnik i da on ima svoja ovlašćenja koja koristi kako proceni“, naveo je Nikšić.

Na pitanje kako gleda na Dodikov poziv da "trojku" u koaliciji zameni sa SDA, Nikšić kaže da to nije ništa novo u političkoj praksi da dolazi do prekompozicije vlasti.

"Imali smo priliku nekoliko puta da čuejmo da bi bilo lakše sa SDA nego sa nama. Nemamo ništa protiv, ako se slože. S naše strane, mi smo i dalje spremni da kroz razgovore pokušamo da krizu prevaziđemo", rekao je, između ostalog, Nikšić.

Politička kriza na nivou vlasti BiH nastala je nakon što je Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika, nametnuo izmenjeni Izborni zakon BiH, čemu su se usprotivili Dodik i predstavnik Hrvata Dragan Čović, dok je deo bošnjačkih partija pozdravio Šmitov potez.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa