Region

Cvijanović: Uskraćivanje prava na zaradu - uskraćivanje osnovnog ljudskog prava

Komentari

Autor: Tanjug

02/04/2024

-

10:12

Cvijanović: Uskraćivanje prava na zaradu - uskraćivanje osnovnog ljudskog prava
Željka Cvijanović - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je zatvaranje računa u bankama licima koja su na listi sankcionisanih od SAD stvar sile i iživljavanja jer, prema pravilima UN, čak i oni koji su sankcionisani uvek imaju pravo na egzistenciju, a jedan od vidova da ostvarite to pravo jeste da primate svoju platu.

Cvijanovićeva je rekla da svako ima prava da zahteva da se njegova ljudska prava ostvare na propisan način, pa i oni kojima je onemogućeno da zbog sankcija dođu do svojih zarada.

Prema njenim rečima, uskraćena su ljudska prava - odnosno pravo na egzistenciju jer neko hoće da vas natera da mislite i govorite drugačije i da vam pokaže da više vodi računa o BiH nego vi.

Time se, kaže, krši nekoliko zakona i neko ko vam zagovara pravo ustvari stalno produkuje nepravo, odnosno neko ko vam non stop priča o ljudskim pravima - ustvari vam uskraćuje ljudska prava.

"To je brutalno. Nemate pravo to da radite", naglasila je Cvijanovićeva i dodala da neko ko decenijama priča o ljudskim pravima, ista uskraćuje.

Istakla je i da je poznati advokat rekao da nikome ne možete uskratiti pravo na život i egzistenciju.

"Neko je naterao naše banke da nam to uskrate silom i obešću, nemogućnošću i odsustvom vizije da se neke stvari rešavaju, nego se to čini na brutalan način i ljudima se uskraćuje jedno od osnovnih ljudskih prava", rekla je Cvijanović za Una tv.

Sankcionisani, kaže, imaju način da dođu do svojih zarada, ali je dodala da ostaje činjenica da su oni koji su tumačili svoja pravila, OFAK-ova pravila iz SAD, naterali druge da krše ljudska prava.

Prema njenim rečima, u Srpskoj i BiH znaju šta je demokratija.

"Demokratija je da onaj koga su izabrali građani predstavlja te građane, u njihovo ime donosi odluku i testira svoj rad na demokratskikm izborima. Sve smo to prošli. Znači nema mesta za nekog stranca, jer to nije demokratija. Pa nije ni ovo, da maltretirate banke i pretite im da ćete im poremetiti korespodenciju sa bankama u Evropi i svetu, jer izvršavaju ono što je zakonska obaveza i ne uskraćuju nama ljudska prava. Oni nas ne uče demokratiji već o tome šta je sila i brutalnost, te da još više postanemo samosvesni i da čvrsto upravljamo procesima u okviru naših demokratskih institucija", rekla je Cvijanović, prenela je Srna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa