Region

Cvijanović: Ruka Republike Srpske ispružena za dijalog, razlike da ne budu podstrek za sukobe

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2024

-

22:03

Cvijanović: Ruka Republike Srpske ispružena za dijalog, razlike da ne budu podstrek za sukobe
Željka Cvijanović - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović organizovala je večeras božićni prijem kojem je prisustvovao i potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević.

Cvijanović je, obraćajući se zvanicama u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu rekla da Božić podseća na vrednosti koje su neizostavne ka jedinom ispravnom putu, koji je trasirao Isus Hrist, a koje imaju koliko hrišćanski, toliko i univerzalni karakter.

Ona je naglasila da su dijalog i međusobno uvažavanje pretpostavka svake uspešne višenacionalne zajednice i da tamo gde nema razgovora i dogovora ne može biti ni održivih rešenja ni dobrih rezultata, prenosi RTRS.

Što se tiče Republike Srpske, kako je istakla, ruka je uvek bila ispružena za dijalog sa partnerima iz Federacije BiH, a tako je i danas.

"Sve što želimo su mir i stabilnost, nesmetan ekonomski razvoj i puno uvažavanje ustavne i dejtonske pozicije Republike Srpske, FBiH i BiH. A kako nalaže univerzalno moralno pravilo, sve ono što želimo za sebe istovremeno želimo i svima drugima u BiH i ništa manje od toga",  poručila je Cvijanović.

Ona je istakla da vrednosti poput ljubavi, tolerancije, milosrđa, solidarnosti i čovekoljublja prevazilaze granice jedne religije ili kulture.

"One su zajedničke različitim kulturama i ljudima na svim stranama sveta, bez obzira na boju kože ili versku i nacionalnu pripadnost. Afirmacija ovih vrednosti ključna je za napredak i prosperitet višenacionalnih i multikonfesionalnih zajednica kakva je i BiH",  navela je Cvijanović. 

Ona je rekla da nije tajna da narodi na ovom prostoru imaju različite poglede na prošlost, sadašnjost, i budućnost, kao i da slave različite verske i nacionalne praznike, kao i da ne postoji skoro nijedan događaj iz prošlosti o kojem imaju jednak vrednosni stav. 

"To ne znači da pomenute razlike treba da budu podstrek za bilo kakve sukobe, već za dodatni nivo tolerancije i međusobnog razumevanja", poručila je Cvijanović. 

Ona je istakla sudbina BiH leži u rukama njenih naroda i građana i da se problemi mogu prevazilaziti posvećenim radom, partnerstvom i saradnjom njenih institucija na svim nivoima vlasti, bez namere da neko nekome nešto uzurpira ili otme.

"Verujem i da mi koji ovde živimo i institucije koje imamo treba da donose odluke, kreiraju, provode i upravljaju procesima koji će služiti na dobrobit građanima i Republike Srpske i Federacije BiH",  rekla je Cvijanović.

Kako je dodala, "ako je greh to što ne želimo da o BiH odlučuju stranci", već narodi koji u njoj žive, "onda prihvatamo krivicu, ali ne i to da u 21. veku živimo u koloniji".

"Ako želimo da nas drugi poštuju, onda pre svega moramo da poštujemo sebe. Ukoliko sami pristajemo na gaženje dostojanstva, Ustava, vladavine prava, suvereniteta i sami negiramo sopstveni kapacitet, onda ne treba da nas čudi ako BiH niko u svetu ne poštuje", navela je Cvijanović. 

Tanjug/ Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije

 

Tradicionalnom prijemu prisustvuju brojni gosti i zvanice iz javnog, političkog i kulturnog života Republike Srpske, BiH, verskih zajednica, stranih ambasada i međunarodnih organizacija.

Prijemu prisustvuju i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Radovan Višković, predsedavajuća Saveta ministara Borjana Krišto i ministri u Savetu ministara.
Na prijem su došli i zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, članovi kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog i hrvatskog naroda, poslanici i delegati iz Republike Srpske, kao i ministri u Vladi Srbije.

Prisutni su ambasadori Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov, Kine Đi Ping, Mađarske Kristijan Poša, šef Delegacije EU Johan Satler, predsedica Federacije BiH Lidija Bradara, federalni premijer Nermin Nikšić, potpredsednik Republike Srpske Ćamil Duraković, kao i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i načelnici opština iz Republike Srpske i direktori javnih institucija.

Cvijanović je prethodno, zajedno sa Dodikom, razgovarala sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Srbije Milošem Vučevićem.

Komentari (0)

Evropa