Region

Počelo štampanje gotovo četiri miliona glasačkih listića za izbore u Hrvatskoj

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2024

-

21:02

Počelo štampanje gotovo četiri miliona glasačkih listića za izbore u Hrvatskoj
Počelo štampanje gotovo četiri miliona glasačkih listića za izbore u Hrvatskoj - Copyright Tanjug/HINA/ Lana Slivar Dominićizbori

veličina teksta

Aa Aa

U štampariji Narodnih novina počelo je štampanje gotovo četiri miliona glasačkih listića za parlamentarne izbore koji će u Hrvatskoj biti održani u sredu, 17. aprila.

"Od 1. do 11. izborne jedinice štampaće se oko 3.550.000 listića, a za 12. izbornu jedinicu njih oko 430.000", rekao je član i portparol Državnog izbornog poverenstva (DIP) Slaven Hojski. Listići od 1. do 11. jedinice su malo većeg formata, "četiri puta A4", cena jednog je 15 centi, sve skupa oko 532 hiljada evra.

Listići za 12. izbornu jedinicu, u kojoj biraju pripadnici nacionalnih manjina, su na A4 formatu, oni su po pet centi, što je ukupno oko 21.600 evra, naveo je Hojski.

Tanjug/HINA/ Lana Slivar Dominićizbori

 

Objasnio je da se u Narodnim novinama štampa i ostali izborni materijal: oko 10.000 oglasa koji idu na sva biračka mesta, zapisnici za sva biračka mesta. Pripremljene su i glasačke kutije za izbore, 11.500 velikih i više od 9.000 manjih.

"Sve skupa, taj će materijal stajati oko 748.000 evra, a za njega će biti potrošeno oko 100 tona papira ili pet šlepera papira", kazao je Hojski. Najavio je da u petak prvi listići i izborni materijal kreću prema Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova kako bi krenuli u najudaljenije destinacije, Severnu i Južnu Ameriku, Australiju.

Tanjug/HINA/ Lana Slivar Dominićizbori

 

Iduće sedmice izborni materijal ide prema evropskim destinacijama i prema najudaljenijim izbornim jedinicama u Hrvatskoj  10., 4. i 5. itd.  Sve bi trebalo biti na svojim mestima do idućeg vikenda, odnosno do nedelje, 14. aprila,  a na biračkim mestima u večernjim satima u utorak, 16. aprila, najavio je Hojski.

Poručio je i da je obezbeđen visoki nivo zaštite  glasačkih listića. "U dogovoru sa voditeljkom štamparije,  tamo smo na dnevnoj bazi, zaštita je i fizička, preko video nadzora, a imamo i kompletan sistem aplikacije serijskih brojeva gde pratimo svaki listić do zadnjeg biračkog mesta, znamo gde se nalazi u bilo kojem trenutku", rekao je Hojski, prenela je Hina.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa