Region

Kabinet Cvijanović upozorio Misiju BiH u UN: Lagumdžija rizikuje odgovornost

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2024

-

10:59

Kabinet Cvijanović upozorio Misiju BiH u UN: Lagumdžija rizikuje odgovornost
Kabinet Cvijanović upozorio Misiju BiH u UN: Lagumdžija rizikuje odgovornost - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Kabinet srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović zahteva od Stalne misije BiH pri UN da njeno pismo, kojim je skrenula pažnju na nedavne postupke ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije, dostavi generalnom sekretaru UN, predsedniku Generalne skupštine UN i svim šefovima misija stalnih članica UN.

"Koristimo priliku da Vam skrenemo pažnju da ukoliko ponovo ne postupite prema nalogu člana Predsedništva BiH direktno kršite odredbe Ustava BiH, Krivičnog zakona i Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, što će za sobom povući i krivično-pravnu odgovornost", navodi se u pismu Misiji BiH.

Budući da, kako upozoravaju, ovo nije prvi put da se samoinicijativnim postupcima urušava ustavni poredak i zakonodavstvo koje na nivou BiH reguliše međunarodne odnose, isto bi predstavljalo ponavljanje dela koje podleže krivičnom gonjenju.

"Iako članovi Predsedništva BiH, kao jedinog organa nadležnog za definisanje spoljne politike, nisu dužni da vam obrazlažu svoje postupke, kurtoazno vas obaveštavamo da navodi iz vašeg prethodnog mejla, odnosno mejla potpisanog od vašeg ličnog asistenta, a kojim nevešto pravdate nepostupanje po direktnom nalogu, nisu tačni", navodi se u odgovoru koji je potpisao šef Kabineta srpskog člana Predsedništva, Dušan Petrović.

Ističe se da pismo srpskog člana Predsedništva BiH nije upućeno posredstvom Stalne misije Srbije već je poslato posredstvom Ministarstva inostranih poslova BiH, te Stalne misije BiH pri UN.

"Budući da su navedene institucije u prošlosti već imale praksu ignorisanja direktnih naloga srpskog člana Predsedništva BiH, te uzimajući u obzir značaj teme koja se adresira, Kabinet srpskog člana Predsedništva BiH je pismo poslao takođe i direktno, putem elektronske pošte, na naznačene visoke adrese", stoji u odgovoru.

Ukazuje se da Misija Republike Srbije ni na koji način nije bila uključena u distribuciju navedenog dokumenta i da, kako se navodi, lažni i neistiniti navodi iz Stalne misije BiH, doprinose daljem usložnjavanju političkih odnosa u BiH i izazivanju nove regionalne krize i nestabilnosti.

"Činjenica da je pismo već poslato od strane Kabineta vas ne oslobađa vaše obaveze, te vam u ime srpskog člana Predsedništva BiH ponovo nalažemo da navedeno pismo u najskorijem roku dostavite i o istom informišete Kabinet srpskog člana Predsedništva BiH", stoji u pismu.

Iz Kabineta Cvijanović zahtevaju da pomenuto pismo, kao i buduća pisma, dostave jednako kao što čine kada su u pitanju pisma bošnjačkog člana Predsednišva BiH Denisa Bećirovića.

Upozorili su da dosadašnja praksa prilikom prosleđivanja pisama u okviru UN-a pokazuje nejednak tretman, što za sobom svakako povlači određene posledice.

"Vaše navode da je 'postupanje Stalne misije BiH pri UN-u u ovom slučaju nepotrebno i samo dodatno brukanje zemlj'" (što je citat iz vašeg mejla) smatramo najblaže rečeno nedopustivim, te vam nalažemo da se pobrinete da u budućoj komunikaciji sa Kabinetom srpskog člana Predsedništva BiH vaši saradnici koriste primereniji rečnik i ne služe se lažima i podmetanjima", stoji u odgovoru Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa