Region

Sankcije i blokada računa političarima u BiH: Ko je sve na "crnoj listi" i kakve su posledice?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/04/2024

-

15:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Više od mesec dana nakon što je usvojen vide se posledice usvajanja Zakona o sprečavanju pranja novca. Na osnovu njega banke u Bosni i Hercegovini zatvaraju račune osobama pod sankcijama američkog ministarstva finansija. Prema zakonu banke su dužne da sprovode mere za otkrivanje i sprečavanje pranja novca i finansiranje terorističkih aktivnosti. 

Tako su se na "crnoj listi" našao gotovo kompletan državni vrh Republike Srpske. Na ovom spisku su tako su predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, član predsedništva BiH iz Republike Srpske, Željka Cvijanović, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, njegova deca Gorica i Igor, premijer Republike Srpske, Radovan Višković, nekoliko ministara u Vladi Republike Srpske....

Podsetimo, Bosna i Hercegovina je zakon usvojila 16. februara, ali su banke počele sporazumno da raskidaju račune sa osobama sa "crne liste", ubrzo nakon posete v.d. pomoćnice američkog ministra finansija, Ane Moris. Ona je 7. marta u Sarajevu upozorila da banke u Bosni i Hercegovini rizikuju da budu sankcionisane ukoliko i dalje poslaju sa njima.

Predsednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, objavio je na mreži Iks, 16. marta da je ugasio svoje račune u bankama. Govoreći o posledicama zatvaranja računa u bankama, Stevandić je za Euronews Srbija rekao da je to "teško kršenje zakona, jer ne postoji nijedna relevantna presuda".

"Ne postoji nijedna relevantna presuda da je neko ni saobraćajnu nesreću počinio, pa da treba da nadoknadi neku štetu, a kamoli da je finansirao bilo kakve terorističke aktivnosti. Ljudima su bez presuda zatvoreni računi. Zbog političke sile. Mi možemo sa punim pravom reći da je ovo najveće kršenje ljudskih prava u EU. Ljudima, koji su intelektualci i rade, i ja i dalje radim, operišem svaki dan u bolnici, i sada bih ja trebalo da budem uskraćen za tu platu u svojoj zemlji radi američkih sankcija", rekao je Stevandić. 

profimedia

 

Rekao je i da im zakon dozvolja drugi način isplata plata, da nisu u problemu samo pojedinci, kao i da dugoročne posledice može da oseti privreda.

"Jedan deo zakona ćemo morati da promenimo i to je jedna vrsta pakosti radi političke neposlušnosti američkoj geopolitičkoj strategiji ovde koja podrazumeva konfrontaciju sa Rusijom, i apsolutnu poslušnost evropskih partnera i nedostatak moći koju trenutno ima Evropska unija i oni su to iskoristili", rekao je Stevandić. 

Kaže i da nisu samo Srbi pogođeni ovom merom, već da se među "sankcionisanima" našao i bošnjački direktor obaveštajne službe.

"Razumem zašto su oni sankcionisali, jednog od Bošnjaka, direktora obaveštajne službe - to su službe BiH, koji se dovodi u vezu sa narkokartelima, ali niko od nas nema nikakve veze ni sa kakvim kršenjem zakona, pranjem novca i mi nemamo presude. Ovo je akt političke sile da bismo mi bili poslušni, a mehanizme koje mi imamo na raspolaganju ćemo iskoristiti da normalno primamo platu", dodao je sagovornik Euronews Srbija.

I ovo će samo se pokazati kao još jedan, dodao je, "potpuni promašaj jer ćemo vrlo brzo u EU pokrenuti postupke na osnovu evropskih regulativa i zakona" kako bi ove sankcije bile osuđene i da se što pre završe.

"Ti međunarodni načini plaćanja više nisu samo pod američkom kontrolom, postoje i kineske kartice i neke druge na svetu, postoje i računi koji nisu na fizička lica, i ljudi mogu da imaju račune od raznih firmi, ali to je jedan pravi gest pakosti, koji bi dugoročno mogao da nam nanese više štete po privredu. Pojedincima to zaista neće naneti nikakvu štetu, mi ćemo svoja primanja, koje smo zaradili, primati. Nismo mi teroristi. Sramota je da naše imena budu na nekim listama sa nekim teroristima, samo zato što mi nismo neko ko može da prihvati američki način vođenja politike na Balkanu", podvukao je Stevandić.

Na pitanje šta je u pozadini ovakve odluke, budući da je zvanično obrazloženje borba protiv korupcije, organizovanog kriminala za uvođenje sankcija pojedincima kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz Crne Gore, Stevandić podvlači:

"Ali nema nijedne presude ni za korupciju ni za organizovani kriminal, ni za pranje novca, nema nijednog sudskog postupka. Sudski postupak koji se vodi protiv Dodika je zato što je potpisvao akte narodne skupštine. Obrazloženje se nije naslonilo na činjenice, nego je poslužilo kao alibi da bi se američka politika na ovaj način etablirala i naravno da ima i onih koji smatraju da je ovo put do unitarne BiH i da će Srbi izgubiti pravo glasa i da oni više neće biti konstutivni narod", istakao je Stevandić.

Vukelić: Politički vrh Republike Srpske ne odustaje od svoje politike

Siniša Vukelić, urednik portala kapital.ba, kaže je problem sve veći jer fizička lica ne mogu da prime platu, a kompanije ne mogu da posluju unutar Republike Srpske ili sa inostranstvom. Kako kaže, politički vrh Republike Srpske ne odustaje od svoje politike, pa je smanjen i izbor rešenja.

Na pitanje šta misli da stoji iza ove blokade računa, Vukelić kaže da je u pitanju tendencija iz Sarajeva, "zapravo od bošnjačkih stranaka, od OHR-a, da sva imovina u BiH se upiše da je vlasništvo BiH".

Euronews Srbija

"Politički vrh Republike Srpske, čime se slaže i opozicija, zastupa stav da to ne može biti državna imovina, već zapravo da to treba biti imovina uknjižena na entitete, na Republiku Srpsku i na Federaciju BiH. S druge strane, iz Sarajeva i od OHR-a čujemo da to treba biti upisano na državu u BiH, a potom da se daje na korišćenje entitetima. I tu su svi jednoglasni i saglasni zapravo u Republici Srpskoj da to ne može tako jer BiH je sastavljena po dva entiteta. I potom je onda to prouzrokovalo niz reakcija u Republici Srpskoj u poslednjih godina", kaže Vukelić i dodaoje:

"Tako da je čak i zasedala nekoliko puta Narodna skupština redovno i vandredno, navljeno je da će Republika Srpska izaći iz Ustavnog suda, povući svoje sudije, da će proglasiti da se osamostaljuje. I onda je vremenom situacija eskalivala do toga da su mnogobrojne firme, velike kompanije iz Republike Srpske dospele na  tu listu, ali i neka udruženja građana poput humanitarnog udruženja Gorice Dodik, ćerke Milorada Dodika, koji je ugašen na računu i to humanitarna organizacija ne može više da postoji. Naravno, nikada nije dobijeno detaljno objašnjenje zašto je neka osoba ili firma na crnoj listi, ali uvek postojalo ono okvirno obrazloženje".

Po tom objašnjenju, kako je dodao, neki su na "crnu listu" dospeli zato što "sarađuju sa kriminalcima, zbog pranja novca, podržavanja režima i zapravo ne znamo šta iza toga stoji."

"Ali da problem postoji, postoji. I on je sve veći", zaključio je Vukelić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa